Društvo

Potrebno ukinuti još oko 90 pružnih prelaza

Potrebno ukinuti još oko 90 pružnih prelaza
Foto: N.N. | Potrebno ukinuti još oko 90 pružnih prelaza

BANJALUKA - Glavni cilj kampanje "Oprezni paze na pružne prelaze" je smanjenje i osiguranje pružnih prelaza na prugama u Republici Srpskoj, rekla je juče Vesna Vožni, pomoćnica ministra saobraćaja i veza RS za željeznički saobraćaj.

Prema njenim riječima, zakonom je predviđeno da se broj pružnih prelaza smanji te da se na svaka dva kilometra ostavi jedan, a da ostali imaju pristupne puteve do tih prelaza.

"Za prelazni period od pet godina koji smo dali nije mnogo urađeno. Broj prelaza je smanjen za oko 40 od nešto više od 280, a predviđeno je da ih ostane oko 150", navela je Vožnijeva.

Ona je juče na sastanku sa Draškom Stanivukovićem, gradonačelnikom Banjaluke, Milijom Radovićem, zamjenikom direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, i predstavnicima Inspektorata, "Željeznica RS", "Puteva RS" i Auto-moto saveza, pozvala sve da podrže kampanju.

"Zbog neopreznosti učesnika dešavaju se nezgode na pružnim prelazima, velika materijalna šteta i povrijeđeni i preminuli. Srećom, rijetko se dešavaju vanredni događaji na pružnim prelazima, ali nažalost s teškim posljedicama", rekla je Vožnijeva.

Stanivuković je rekao da u Banjaluci ima 29 pružnih prelaza, od kojih se 10 potencijalno može ukinuti.

"Vlada RS zajedno s Gradskom upravom ima plan da se identifikuje tačan broj prelaza koji će ostati nakon što se ukinu oni koji nisu najpotrebniji te da se izgradi sva bezbjednosna infrastruktura koja će garantovati da se nezgode neće dešavati", kazao je Stanivuković.

Dodao je da je u posljednjih pet godina bilo više od 50 nezgoda na ovim prelazima, a tokom 2020. godine zabilježena su dva smrtna slučaja.

"Ne smijemo dozvoliti da se više ijedan ljudski život ugasi na pružnim prelazima. Do kraja godine biće podignut nivo bezbjednosti pružnog prelaza u Zalužanima, za šta su 'Željeznice Republike Srpske' obezbijedile sredstva i trenutno sprovode tender za izradu projektne dokumentacije", kazao je Stanivuković.

Rade Cvijanović, predstavnik "Željeznica RS", pozvao je sve da poštuju saobraćajnu signalizaciju kako bi doprinijeli boljoj bezbjednosti na ovim prelazima.

"Za opremanje savremenom tehničkom opremom neophodno je izdvojiti od 250.000 KM do 400.000 KM za jedan pružni prelaz. Najčešći uzrok nezgoda na pružnim prelazima je nepoštovanje saobraćajne signalizacije", naveo je Cvijanović.

Delegacija Ministarstva saobraćaja i veza RS, Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Inspektorata, "Željeznica RS", "Puteva RS" i Auto-moto saveza posjetila je juče i pružni prelaz kod "Incela" te opštinu Čelinac.

Kampanja "Oprezni paze na pružne prelaze" u Republici Srpskoj se sprovodi od 24. marta do 30. septembra ove godine, a početak je obilježen i u Prijedoru i Novom Gradu.

Realizacijom se očekuje povećan oprez svih učesnika u saobraćaju prilikom kretanja preko pružnih prelaza i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda na njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije