Društvo

Premijer USK najavio nove korake: Migranti će biti izmješteni van grada

Premijer USK najavio nove korake: Migranti će biti izmješteni van grada
Foto: N.N. | Premijer USK najavio nove korake: Migranti će biti izmješteni van grada

BIHAĆ - Migranti koji trenutno borave u prihvatnim centrima "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši biće uskoro izmješteni na lokaciju koja se nalazi van urbanog područja i Vlada USK intenzivno radi na tome, potvrdio je premijer USK Mustafa Ružnić.

"Moramo očuvati dostojanstvo migranata i ispoštovati sve konvencije, ali moramo također sačuvati i dostojanstvo naših građana i omogućiti njihov bezbjedan i nesmetan život", rekao je Ružnić.

On je izrazio žaljenje što odluka Vijeća ministara BiH o tome da nadzor i kontrolu nad privremenim migrantskim centrima u USK preuzme Služba za strance BiH do danas nije ispoštovana.

"Odluka je donesena prije mjesec dana, međutim nije objavljena ni u jednom službenom dokumentu. Mi smo jasno dali do znanja da nećemo prihvatiti formiranje novih migrantskih centara niti povećanje broja migranata na području Unsko-sanskog kantona", kazao je Ružnić.

On nije želio precizirati da li je već poznata lokacija gdje bi mogli biti izmješteni migranti, istakavši kako su za to nadležni Ministarstvo sigurnosti BiH i Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Također, nije želio potvrditi ni nezvanične informacije da se ta lokacija nalazi na području Bužima, gdje bi navodno trebalo da bude izgrađen kamp za smještaj i boravak migranata.

Ružnić je istakao kako će u cilju očuvanja bezbjednosti u narednom periodu biti pojačane aktivnosti i prisustvo policije u Bihaću i Velikoj Kladuši na mjestima gdje se okupljaju migranti. U te svrhe biće angažovane dodatne policijske snage iz gradova i općina USK u kojima ne borave migranti. Prema posljednjim informacijama, u prihvatnim centrima za migrante trenutno boravi 3.200 stranih državljana, dok je nepoznato koliko se njih nalazi u privatnom smještaju. U posljednjih mjesec dana, i pored policijske blokade, primjetan je dolazak većeg broja migranata na područje USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije