Društvo

"Primapromu" preskupo plaćaju pelet

"Primapromu" preskupo plaćaju pelet
"Primapromu" preskupo plaćaju pelet

BANJALUKA - Javna ustanova Dom penzionera Banjaluka putem pregovaračkog postupka od banjalučke firme "Primaprom" nabavila je određenu količinu peleta po mnogo višoj cijeni od one koju je mogla dobiti od drugih proizvođača!

Da apsurd bude veći, u opisu svog posla, na sajtu "Primaproma" navedeno je da im je osnovna djelatnost štampa i promet kancelarijskog materijala, a da su poslovanje proširili i na "usluge servisiranja distribucije biro, komunikacione kao i računarske opreme" i nigdje se ne navodi pelet. U vlasništvu ove firme je i poznato izletište Mlinska rijeka.

Kako saznajemo, Dom će preduzeću "Primaprom" pelet platiti 365 maraka po toni, dok pojedine fabrike ovaj energent nude po cijeni od 240 KM za tonu, što je ogromna razlika i čime je Dom oštećen za hiljade maraka.

"Na tenderu objavljenom u novembru za nabavku peleta za ovu sezonu pobijedila je jedna fabrika iz Zvornika, ali je on poništen jer nisu dostavili bilans stanja i uspjeha za 2014, što je u tom momentu bilo i nemoguće, da bi nadalje u pregovaračkom postupku posao bio pogođen sa "Primapromom", kaže naš izvor.

Dom penzionera, inače, raspisao je tender za nabavku 300 tona peleta, procijenjene vrijednosti 99.000 KM bez PDV-a.

Đuro Crnomarković, direktor Doma penzionera, negira ove optužbe i dodaje da je sve poslove u vezi sa nabavkom ogreva radio u skladu sa zakonom i propisima.

Kako kaže, posao sa "Primapromom" sklopio je jer se procedura izbora dobavljača peleta odužila i jer je postojala opasnost da Dom ostane bez grijanja.

"Do obnavljanja postupka u skladu sa zakonom i kako ustanova ne bi ostala bez grijanja, napravili smo konsultacije sa ljudima iz resornog ministarstva i Gradske uprave te smo odlučili da sa starim dobavljačem napravimo aneks ugovora sa dogovorom da se cijene ne mijenjaju i da ostanu iste kao po starom ugovoru", kaže Crnomarković.

Kako je rekao, ovo je bilo samo prelazno rješenje, te će Dom penzionera raspisati novi tender za nabavku peleta čim iz Sarajeva dođe obrazloženje zašto je prošli poništen.

Iz "Primaproma" nisu htjeli da komentarišu ovaj dogovor sa Domom penzionera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije