Društvo

Prioritet UKC-a RS saradnja i edukacija kadra u Ljubljani

Prioritet UKC-a RS saradnja i edukacija kadra u Ljubljani
Foto: N.N. | Prioritet saradnja i edukacija kadra

BANJALUKA - Nastavak saradnje i edukacija kadra iz RS u Univerzitetskom kliničkom centru Ljubljana biće prioritet rukovodstva Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u Banjaluci, istakao je Vlado Đajić, generalni direktor ove zdravstvene ustanove.

Đajić je u petak tokom posjete predstavnika ljubljanskog UKC-a izrazio zahvalnost prijateljima iz Slovenije koji su omogućili edukaciju velikog broja ljekara iz RS u protekle dvije godine.

"Kao što vam je poznato, nekoliko ljekara je svakog mjeseca u Kliničkom centru u Ljubljani i usvajaju najnovija saznanja iz medicinske struke koja se primjenjuju svagdje u svijetu", naglasio je Đajić.

Poručio je da je medicina u Sloveniji na visokom nivou, u šta su se uvjerili ljekari, ali i pacijenti iz RS, te da će tokom posjete kolegama iz Ljubljane pokazati pomake koji su napravljeni u UKC RS.

Naglasio je da "ulica mora biti dvosmjerna", da ovakve posjete moraju biti sve češće, te da već danas (subota) imaju posjetu oko 30 ljekara i medicinskih sestara iz UKC Ljubljana UKC RS.

Janez Poklukar, generalni direktor UKC Ljubljana, rekao je da su u Banjaluku došli kako bi se dogovorali o saradnji i na koji način će se ona vršiti između dva klinička centra, te da se pregovara o stručnim razmjenama i istraživanjima.

Jadranka Buturović-Ponikvar, strukovni direktor UKC-a u Ljubljani, kaže da se već intenzivna edukacija planira širiti i u budućnosti.

"Planiramo saradnju širiti na nova polja, na istraživanja i liječenje pacijenata iz RS u Ljubljani", kaže Buturović-Ponikvarova.

Ona je naglasila da je Klinički centar u Ljubljani jedan od najvećih u regionu, te da Slovenija nije velika zemlja, ali da je UKC velika bolnica poput bečke univerzitetske bolnice.

"Ta veličina nam omogućava da se na jednom mjestu nađu svi mogući stručnjaci koji dobro sarađuju", rekla je ona.

Dodala je da Slovenija i UKC Ljubljana vode uspješan transplantacioni program.

"Vodeći smo u regionu na raznim područjima, a od oko 1.300 naših ljekara, 800 je registrovanih istraživača, koji nam pomažu da uvodimo nove metode i razvijamo nauku", ističe Buturović-Ponikvarova. Napominje da se saradnjom sa UKC RS može mnogo toga prenijeti i naučiti jedni od drugih.

Tokom posjete je istaknuto da je UKC Ljubljana osnovan prije više od 200 godina, da je jedna od vodećih bolnica u Evropi sa kapacitetom višim od 2.100 bolničkih kreveta, ukupnim godišnjim prihodom višim od 500 miliona evra, te zapošljava više od 8.000 zdravstvenih radnika i saradnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije