Društvo

Problem s migrantima kulminirao, hoće li morati na ulicu

Problem s migrantima kulminirao, hoće li morati na ulicu
Foto: N.N. | Problem s migrantima kulminirao, hoće li morati na ulicu
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Problem sa smještajem migranata na području Unsko-sanskog kantona kulminirao je ovih dana jer su vlasnici prihvatnih centara "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši još jednom potvrdili kako neće produžavati ugovore o smještaju migranata koji ističu 15. novembra, pa bi se više od 2.000 osoba moglo naći na ulici.

Direktor "Bire" Kemal Stupac istakao je kako će ispoštovati raniju odluku Operativne grupe za migrantsku krizu USK te da su Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) već poslali zahtjev za raskid ugovora, a isto je izjavio i Boris Horvat, vlasnik "Mirala".

Podsjećamo, Operativna grupa je prije nešto više od mjesec dana zabranila vlasnicima pomenutih prihvatnih centara da produžuju ugovore nakon što oni isteknu. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je kako će ugovori ipak biti produženi, jer ne postoji alternativa.

"Otkud pravo Operativnoj grupi da zabrani privatnoj kompaniji produženje ugovora kad vlasnik može neograničeno raspolagati svojom imovinom? To su sulude odluke", kazao je Mektić.

U Međunarodnoj organizaciji za migracije nisu željeli komentirati nastalu situaciju te su istakli kako će više informacija o svemu biti poznato za nekoliko dana. Iako je Mektić najavio da će dio migranata koji borave u prihvatnom kampu Vučjak biti izmješten u migrantski centar u blizini Sarajeva, u Crvenom križu grada Bihaća, koji brine o njima, kažu kako nemaju takvu informaciju. Sekretar ove organizacije Salem Midžić kaže kako su uslovi na Vučjaku, gdje trenutno boravi oko 600 migranata, nemogući.

"Dogodilo se ono na šta smo upozoravali. Migranti lože vatru u šatorima, moglo bi doći do gušenja ili neke druge nesreće i mogao bi neko nastradati. Ko će biti odgovoran u tom slučaju, treba misliti na te stvari", kazao je Midžić. Prema njegovim riječima, prije nekoliko dana je, zahvaljujući Humanitarnoj organizaciji "Merhamet", u kamp dopremljen značajan kontingent humanitarne pomoći, te je na taj način za neko vrijeme riješeno pitanje snabdijevanja hranom, odjećom i obućom. Ipak, upozorava kako se u narednih nekoliko dana stvari oko zbrinjavanja migranata moraju pokrenuti s mrtve tačke da bi se izbjegla humanitarna katastrofa. Podsjećamo da je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić nedavno izjavio kako kamp na Vučjaku neće biti zatvoren sve dok se ne odredi nova lokacija uutar BiH za smještaj migranata, te da ne dolazi u obzir njihovo prebacivanje u već postojeće prihvatne centre u tom gradu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije