Društvo

Produžavanje rokova podstiče bespravnu gradnju, ugrožene brojne plaže

Produžavanje rokova podstiče bespravnu gradnju, ugrožene brojne plaže
Foto: Arhiva | Produžavanje rokova podstiče bespravnu gradnju, ugrožene brojne plaže

SANSKI MOST - Općinsko vijeće u Sanskom Mostu ponovo je u petak produžilo rok za legalizaciju bespravno započetih ili izgrađenih objekata na području ove općine do kraja posljednjeg dana ove godine.

Na ovaj način nastavljena je dugogodišnja praksa donošenja odluka kojima se ovaj proces neprestano prolongira, a bespravnim graditeljima daje dodatno vrijeme da gradnju uvedu u zakonske okvire.

"Ovakvu odluku smo morali donijeti kako bi ona bila usklađena sa identičnim odlukama koje su donesene od nadležnih institucija Unsko-sanskog kantona", potvrdila je Edisa Kumalić, šefica nadležne općinske službe za građenje, prostorno uređenje i stambene poslove.

Pojedini vijećnici su kritikovali ovakvu praksu, ističući kako se neprestanim prolongiranjima u stvari podstiče bespravna gradnja.

"Smatram da na ovaj način motivišemo građane na bespravnu gradnju jer izostaju sankcije, a rokovi se beskonačno prolongiraju. Moj stav je da je jedini ispravan način da se bespravna gradnja sankcioniše tako što će se rušiti nelegalno sagrađeni objekti", smatra vijećnik Jasmin Mujačić.

U posljednjih nekoliko godina bespravna gradnja je posebno postala zastupljena uz obale rijeke Sane, gdje su ugrožene brojne plaže i kupališta, a na ovo već dugo vremena upozoravaju ribolovačka i ekološka udruženja.

Zaljubljenici u rijeku Sanu sve češće mogu posvjedočiti o gruboj uzurpaciji njenih obala, koje se zagrađuju, a u velikom broju slučajeva pojedinci betoniraju obalski pojas, prave privatne plaže ili grade objekte na samoj obali, pa čak i u koritu rijeke.  To potvrđuju i u Službi za prostorno planiranje i građenje općine Sanski Most, te ističu kako je jedan od većih problema gradnja na obalama Sane, gdje posljednjih godina vlada anarhično stanje.

"Imamo situaciju da veliki broj investitora ugrožava vodozaštitni pojas, čija je širina 15 metara, a u mnogim slučajevima objekti se grade tik na obali rijeke. Također, tu je i problem ograđivanja parcela, zauzima se riječni pojas, čime se onemogućava slobodan pristup ribolovcima, turistima i drugima. Vodozaštitni pojas se ne smije ugrožavati, jer u okviru njega nije dozvoljena gradnja, niti ograđivanje", navode u pomenutoj službi. Prema njihovim riječima, to je posao za inspekcijske organe.

U Općinskoj inspekciji ističu kako je, kada se radi o ovoj temi, jedan od najvećih problema pitanje nadležnosti, koja je u ovome slučaju na federalnim inspekcijskim organima, čija reakcija nije adekvatna nastalom problemu. Inače, bespravna gradnja je prisutna u svim lokalnim zajednicama na području Unsko-sanskog kantona, a prema nekim procjenama, danas ima više od trideset hiljada bespravno izgrađenih objekata.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije