Društvo

Promocija "Argumenata": Analiza proteklih opštih izbora u BiH

Promocija "Argumenata": Analiza proteklih opštih izbora u BiH
Foto: Velibor Tripić | Promocija "Argumenata": Analiza proteklih opštih izbora u BiH

BANJALUKA - Promocija 47. tematskog broja naučno-političkog časopisa "Argumenti" održana je danas u Banjaluci, a fokus ovog izdanja je bio na proteklim opštim izborima u Bosni i Hercegovini.

Časopis koji izlazi u izdanju Saveza nezavisnih socijaldemokrata predstavio je  urednik Milan Ljepojević i autori Vanja Malidžan i Predrag Ćeranić, te Saša Mićin, koji se osvrnuo na djela ruskih autora koja su bila obuhvaćena u ovom broju.

Prema riječima Ljepojevića, 47. broj časopisa želi da sumira proteklu godinu koju su obilježili opšti izbori. Osvrnuvši se na protekle izbore Ljepojević ističe specifičnost, prema njegovim riječima igre svjetskih i domaćih igrača na ovaj demokratski proces.

Ovo izdanje "Argumenata" otvara Vanja Malidžan djelom "Kontinuitet pobjeda SNSD-a i Dodika" kojom analizira statistiku i rezultate ove stranke.

"U ovim izborima bilo je jako puno emocija ali kada se zanemare emocije, ostanu brojevi", kaže Malidžan, ističući da je ova godina bila specifična i po manjoj izlaznosti u odnosu na godine prije nje kao i pojavom usitnjavanja političkih stranaka.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci i autor djela "Izbori u geopolitičkom kontekstu" kaže da se sa zadovoljstvom odazvao pozivu da napiše djelo za ovo izdanje časopisa.

"Smatram da izbori održani ovde nisu samo naši jer se oni tiču i susjednih zemalja, a širom otvorenih očiju su ih posmatrali i strani centri moći", kaže Ćeranić.

U svom djelu je označio koji su to strani centri moći, koja je geopolitika koju oni razvijaju i kako to utiče na Republiku Srpsku.

"U ovom kontekstu Republika Srpske je viđena kao vid političke barijere, a način na koji se barijere uklanjaju su izbori i hibridne operacije", kazao je Ćeranić.

Ističe da vlada mora više da radi na mladima, jer su mladi, prema njegovim riječima meta preko kojih strani centri moći žele da pridobiju vlast.

Saša Mićin, član redakcije ovog časopisa sumirao je djela ruskih pisaca, a naročito djelo "Andrej Fursov o super-izdaji posljednjeg lidera SSSR-a".

"Ovde imamo istorijski pregled dešavanja koji oslikavaju šta se desi kada jedno društvo prihvati elemente tuđe vjere i tuđih običaja, te se kao posljedica toga sami unište", kazao je Mićin o ovom djelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije