Društvo

Pronađeno novo minsko polje u Trebinju

Pronađeno novo minsko polje u Trebinju
Foto: N.N. | Pronađeno novo minsko polje u Trebinju

​TREBINJE - U rejonu trebinjskog sela Orašje, u regiji Popovog polja, pronađeno je i obilježeno novo minsko polje, koje se nalazi na nekadašnjoj liniji razgraničenja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu između srpskih i hrvatskih snaga.

Članovi trebinjskog A tima Republičke uprave civilne zaštite su, zajedno sa koordinatorom za deminiranje iz JU "Ekologija i bezbjednost" Trebinje, do sada, kako kažu, pronalazili i obilježavali minska polja duž cijele nekadašnje ratne linije razgraničenja, ali za ovo nisu znali.

"Sve je počelo tako što smo u rejonu ovog sela pronašli protivpješadijsku rasprskavajuću  odskočnu minu 1, takozvani PROM 1 i odmah izvijestili nadležne institucije, da bi naša krovna organizacija, Centar za uklanjanje mina BiH, angažovala kompaniju za deminiranje iz Norveške, sa kojom smo uspješno otklonili minu", pričaju trebinjski demineri.

Nakon ove, pronađena je i uklonjena još jedna ista mina, a sumnja se da ih ima još, pa je nakon izviđanja utvrđeno da postoji još naznaka o novim minama, tako da je cjelokupan lokalitet označen, pa će se tražiti kompanija koja će ga deminirati.

Sreća je, kažu demineri, bila ovoga puta na strani ljudi, jer je deminere o mini obavijestio drvosječa, koji je primijetio da iz kamenjara viri mina, pa se srećom sve dobro završilo.

U trebinjskoj Javnoj ustanovi "Ekologija i bezbjednost" mole građane da, ako primijete minu ili neko neeksplodirano ubojno sredstvo, o svemu obavijeste nadležne pozivom na besplatni broj 121.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije