Društvo

Prosvjetari prijete novim tužbama

Prosvjetari prijete novim tužbama
Foto: N.N. | Prosvjetari prijete novim tužbama

BIHAĆ - Sindikati prosvjetnih radnika u Unsko-sanskom kantonu najavili su podizanje tužbi protiv Vlade USK zbog nepoštivanja sudskih presuda koje se odnose na isplate zaostalih dugovanja radnicima u obrazovanju.

Istovremeno, oni su odbacili i ocijenili neprihvatljivim prijedlog Vlade da se prosvjetari odreknu isplate kamata, te da pristanu da im se isplati 75 posto od ukupne glavnice duga.

"Za ovaj prijedlog saznali smo iz medija, a sindikate niko nije kontaktirao. Uostalom, moram istaći kako sindikati nisu strana u postupku, jer su prosvjetni radnici pojedinačno utuživali Vladu", istakla je predsjednica Sindikata radnika u predškolskom i osnovnom obrazovanju USK Zehra Hadžić.

Ona je dodala kako će nove tužbe uslijediti zbog toga što su isplate dugovanja po sudskim presudama stopirane već godinama i što Vlada USK po tom pitanju ne poštuje čak ni presude Ustavnog suda FBiH.

"Za njih nisu obavezujuće čak ni presude najviše sudske instance u Federaciji BiH, a zanimljivo je kako se svake godine u budžetu predvide sredstva za ove namjene i nikada se ne ispoštuju. Novac se potroši u druge svrhe", kazala je Hadžićeva. 

Unsko-sanski kanton po osnovu pravosnažnih sudskih presuda duguje 75 miliona maraka, što je više od polovine godišnjeg iznosa budžeta, a ako se uračunaju kamate, dugovanja su višestruko veća.

Najviše novca se duguje budžetskim korisnicima koji su po različitim osnovama u proteklim godinama tužili Unsko-sanski kanton, najčešće zbog umanjenih ličnih dohodaka u odnosu na kolektivne ugovore.

Premijer USK Husein Rošić rekao je kako je Vlada predložila da se glavnica duga u visini od 75 posto isplati u narednih deset godina, tako da se svake godine iz budžeta USK izdvaja pet miliona maraka u ove svrhe. "Time bi svako u jednoj godini dobio deset posto od svojih dugovanja, ali uslov je da se odreknu preostalih 25 posto svojih potraživanja, kao i sudskih kamata. Mislimo da je to realno i prihvatljivo, jer ćemo u suprotnom budžet kantona dovesti u stanje finansijske blokade i nelikvidnosti, a štete će biti mnogostruke", kazao je Rošić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije