Društvo

Prosvjetari prijete novim tužbama

Prosvjetari prijete novim tužbama
Foto: N.N. | Prosvjetari prijete novim tužbama
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Sindikati prosvjetnih radnika u Unsko-sanskom kantonu najavili su podizanje tužbi protiv Vlade USK zbog nepoštivanja sudskih presuda koje se odnose na isplate zaostalih dugovanja radnicima u obrazovanju.

Istovremeno, oni su odbacili i ocijenili neprihvatljivim prijedlog Vlade da se prosvjetari odreknu isplate kamata, te da pristanu da im se isplati 75 posto od ukupne glavnice duga.

"Za ovaj prijedlog saznali smo iz medija, a sindikate niko nije kontaktirao. Uostalom, moram istaći kako sindikati nisu strana u postupku, jer su prosvjetni radnici pojedinačno utuživali Vladu", istakla je predsjednica Sindikata radnika u predškolskom i osnovnom obrazovanju USK Zehra Hadžić.

Ona je dodala kako će nove tužbe uslijediti zbog toga što su isplate dugovanja po sudskim presudama stopirane već godinama i što Vlada USK po tom pitanju ne poštuje čak ni presude Ustavnog suda FBiH.

"Za njih nisu obavezujuće čak ni presude najviše sudske instance u Federaciji BiH, a zanimljivo je kako se svake godine u budžetu predvide sredstva za ove namjene i nikada se ne ispoštuju. Novac se potroši u druge svrhe", kazala je Hadžićeva. 

Unsko-sanski kanton po osnovu pravosnažnih sudskih presuda duguje 75 miliona maraka, što je više od polovine godišnjeg iznosa budžeta, a ako se uračunaju kamate, dugovanja su višestruko veća.

Najviše novca se duguje budžetskim korisnicima koji su po različitim osnovama u proteklim godinama tužili Unsko-sanski kanton, najčešće zbog umanjenih ličnih dohodaka u odnosu na kolektivne ugovore.

Premijer USK Husein Rošić rekao je kako je Vlada predložila da se glavnica duga u visini od 75 posto isplati u narednih deset godina, tako da se svake godine iz budžeta USK izdvaja pet miliona maraka u ove svrhe. "Time bi svako u jednoj godini dobio deset posto od svojih dugovanja, ali uslov je da se odreknu preostalih 25 posto svojih potraživanja, kao i sudskih kamata. Mislimo da je to realno i prihvatljivo, jer ćemo u suprotnom budžet kantona dovesti u stanje finansijske blokade i nelikvidnosti, a štete će biti mnogostruke", kazao je Rošić.  

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije