Društvo

Radnici "Željezare" Zenica nakon jednostanog protesta odblokirali put

Radnici "Željezare" Zenica nakon jednostanog protesta odblokirali put
Foto: Anadolija | Protest radnika zeničke "Željezare", blokirali put

SARAJEVO - Više desetina radnika zeničke "Željezare" koji su danas blokirali magistralni put M-17 u 11,30 sati, odblokirali su put nakon sat vremena protesta upozorenja Vladi Federacije Bosne i Hercegovin

Više desetina radnika prethodno je probilo policijski kordon postavljen na petlji na ulazu u Zenicu kod naselja Blatuša, nakon čega su blokirali magistralni put M-17 kao znak upozorenja Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i pozivajući predstavnike Vlade da riješe probleme nekadašnjeg zeničkog giganta koji je u vlasništvu Vlade FBiH.

Radnici traže isplatu 12 plata, te da im se omogući potpisivanje ugovora sa kompanijom ArcelorMittal za usluge ishrane i iznajmljivanja skela, od čega je zenička kompanija zarađivala.

Nezadovoljni radnici pozvali su predsjednika Vlade Federacije BiH /FBiH/ Fadila Novalića da riješi njihovu agoniju, navodeći da je "Željezara" "nekada svima bila majka", a danas je preduzeće koje se nalazi u predstečajnom postupku.

Predsjednik Sindikata "Željezare" Zenica Avdija Halilović rekao je da će blokada trajati sat i po svaki dan, dok ne bude riješena višemjesečna agonija radnika "Željezare".

On je dodao da su ovo radikalne mjere na koje su se radnici odlučili kako bi skrenuli pažnju Novaliću i ministru energije, rudarstva i industrije FBiH Nerminu DŽindiću, koji su im obećali pomoći u rješavanju njihovih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije