Društvo

Prva Parada ponosa u Sarajevu možda će biti zabranjena

Prva Parada ponosa u Sarajevu možda će biti zabranjena
Foto: Pixabay | Prva Parada ponosa u Sarajevu možda će biti zabranjena

SARAJEVO - Prva Parada ponosa u Sarajevu, najavljena za 8. septemabar, mogla bi biti zabranjena, najavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u kojoj se vlast podijelila oko održavanja tog skupa.

Pošto su tokom dana iz političke stranke Narod i pravda predsjednika skupštine Kantona Sarajeva Almedina Konakovića pozvali na otkazivanje parade, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica istakao je kako skup nije dobio odobrenje za održavanje, prenosi Klix.

"Neistinite su informacije da je izdata bilo kakva dozvola, s obzirom da dozvola nije predviđena prema zakonu o javnom okupljanju Kantona Sarajevo", rekao je Katica.

Pojasnio je kako postoji mogućnost da policija na osnovu informacija kojima raspolaže donese odluku o zabrani održavanja tog skupa.

"Odluka se može donijeti najkasnije 48 sati prije planiranog održavanja javnog skupa. Zakon predviđa da organizator skupa, ukoliko bude donijeto j o zabrani ima mogućnost da se žali ministru unutrašnjih poslova kao drugostepenom tijelu koji donosi odluku po tom pitanju", rekao je Katica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije