Društvo

Prvi slučaj korone u Trebinju: Muškarac bio na liječenju u Banjaluci

Prvi slučaj korone u Trebinju: Muškarac bio na liječenju u Banjaluci
Foto: Jelena Durić | Prvi slučaj korone u Trebinju: Muškarac bio na liječenju u Banjaluci

TREBINJE - U Trebinju je evidentirana prva osoba koja je zaražena virusom korona, a u pitanju je stariji muškarac, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za štampu organizovanoj nakon sjednice Kriznog štaba Trebinja.

"Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Trebinje, u saradnji sa trebijskom Bolnicom i svim dugim zdravstvenim službama je preduzla sve mjere, istražuju se kontakti oboljelog i o svim novim saznanjima ćete biti naknadno obaviješteni", navela j katko dr Jelena Durić, epidemiolog Doma zdravlja Trebinje.

Direktorica Bolnice Trebinje dr Ljubica Miljanović je kazala da je oboljeli stariji muškarac primljen u ovu zdravstvenu ustanovu prije tri danaa, te da je ima respiratorne simptome, pa je dijagostički obrađen i uzeti su testovi na COVID 19 koji su poslati na analizu, a danas su stigli rezultati.

"Pacijent se sada nalazi kod nas na hospitalizaciji i treutno je u stabilnom opštem stanju. Inače se radi o pacijentu koji ima hroničnu opstruktivnu bolest pluća, a koji se i ranije liječio na Pumološkom odjeljenju naše bolnice, ali ima i duge komorbiditete", pojasnila je dr Miljanović.

Ona je potvrdila da je pacijent bio hospitalizovan u martu u Banjaluci, a u Bolnicu Trebinje se javio 7. aprila, odnosno, u međuvremenu je bio kod kuće.

Doktorica Miljanović je potvrdila da je Bolnica Trebinje odavno spremna da hospitalizuje i druge eventalne pacijente, prema zadatim peporukama, te da će, ukoliko bude još pacijenata, biti otvoren i Studentski dom koji je namijenjen za pacijente sa lakšim oblicima bolesti.

I gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je u Trebinju sve davno spremno za borbu sa korona virsom, ali da nema mjesta panici i da su preduzte sve mjere da ne dođe do epidemije.

"Na današnjem sastanku Kriznog štaba smo konstatovali da nemamo da uvedemo nijednu ovu mjeru, jer smo sve preduzli odmah na počeku kao da smo imali korona viusa, a jedina nova mjera je da od danas pa o daljenjeg građani Trebinja ne bi smjeli napuštati mjesto prebvališta, izuzev onih koji imaju dozvole i koji su išli i u prethodom periodu“, naveo je Ćurić.

On kaže da su se zdravstvene ustanove i u Banjaluci i u Trebinju borile da spasu život ovog pacijenta i da će tako biti i ubuduće, a da će se svi boriti da ovakvi slučajeva bude što manje, ili da ih ne bude nikako.

Ćurić je naveo da o sada u Trebinju i Hercegovini nije bilo masovnijeg testiranja stanovništva, zato što na virus korona nije bilo sumnjiv, ali je sada, kako kaže, prilika da se krene u masovnije testiranje, a prvo će se testirati oni koji su bili u kontaktu sa oboljelim starcem i oni odmah dobijaju rješeje o izolaciji, da bi se sa eventualnim novim mjerama nastavilo kada stignu prvi nalazi.

Sa konferencije je ponovo apelovano na stanovništvo da izbjegavaju okupljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije