Društvo

Radije plaćaju penale nego da daju posao osobi s invaliditetom

Radije plaćaju penale nego da daju posao osobi s invaliditetom
Foto: N.N. | Radije plaćaju penale nego da daju posao osobi s invaliditetom

BANJALUKA, SARAJEVO - Problemi prilikom zapošljavanja, inkluzivnog obrazovanja, nedostatak personalne asistencije, nedostatak ortopedskih pomagala, ali i nepristupačnost okruženja su mnogobrojni problemi sa kojima se suočavaju osobe s invaliditetom u BiH tokom čitave godine, a ne samo 3. decembra na Svjetski dan osoba s invaliditetom.

"U Banjaluci se stalno nešto radi što se tiče usluga, od prevoza, personalne asistencije i slično, ali, nažalost, to je samo u Banjaluci, dok se u drugim gradovima radi skoro nikako ili vrlo malo", kaže Radovan Ristić, predsjednik Udruženja distrofičara regije Banjaluka.

Ristić je napomenuo da po pitanju zapošljavanja postoji nada da će se nešto unaprijediti nakon izmjena zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida, jer je stanje, kako kaže, bilo haotično.

"Stalno ponavljam da lica s invaliditetom i poslodavci ne znaju u najboljoj mjeri šta nudi taj zakon, niti šta poslodavci mogu dobiti kroz njega. Nisu još bile javne rasprave po pitanju ovog zakona", kaže Ristić. 

On je pojasnio da na 16 radnika poslodavac mora imati zaposlenu bar jednu osobu s invaliditetom, ali ističe da se to ne poštuje.

"Neki koji su to u obavezi plaćaju penale jer tako stoji u zakonu, ali ti penali su mizerni i  poslodavac radije plati penale nego da zaposli lice s invaliditetom. Penali bi trebalo da se povećaju kroz izmjene zakona", rekao je Ristić.

Naglasio je da se ova lica suočavaju i sa nerazvijenim servisima podrške, personalne asistencije, kao i prevoza, koji su prvi preduslovi za bilo kakav vid samostalnog života.

Dodaje da su imali proteste kada je u pitanju Zakon o socijalnoj zaštiti, te da su tada tražili veće invalidnine, međutim to nisu uspjeli.

Milorad Jović, tehnički sekretar Koalicije organizacija osoba s invaliditetom "Kolosi" iz Bijeljine, poručio je da osobe s invaliditetom moraju da budu jednake i da im se mora pružiti inkluzivno obrazovanje, te da je za njih značajno ekonomsko osnaživanje i samostalno uključivanje u društvo.

"Stanje na terenu je takvo da se ove osobe susreću sa problemima inkluzivnog obrazovanja, koje još nije pravo zaživjelo. Najveći problem je nezaposlenost, a pored toga problem je i gradski prevoz, gdje ove osobe ne mogu pristupiti tim uslugama", kaže Jović za "Nezavisne". 

Zijad Arapčić, predsjednik Saveza osoba s invaliditetom FBiH, kaže da se ove osobe suočavaju sa mnogobrojnim problemima među kojima su zapošljavanje, ortopedska pomagala, barijere na putu, pristup rampi i slično.

"Lica s invaliditetom nemaju nikakvu prednost pri zapošljavanju, te da prednost imaju boračke kategorije. Vlast nema osjećaja za nas, ne znaju da ova lica postoje", rekao je Arapčić.

Širom BiH održaće se brojne aktivnosti povodom Svjetskog dana osoba s invaliditetom, a, kako kaže Ristić, u banjalučkoj dvorani "Borik" održaće se manifestacija na kojoj će učestvovati brojna udruženja kako iz BiH, tako i iz regije, a organizator je Gradski odbor Udruženja invalida Banjaluka.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izjavio je za Srnu da je cilj resornog ministarstva da unaprijedi kvalitet života lica s invaliditetom, te pruži podršku u ostvarivanju njihovih prava.

"Plan nam je da u narednom periodu ojačamo udruženja osoba s invaliditetom na lokalnom nivou, te da organizujemo događaje čiji će fokus biti izrada lokalnih akcionih planova za unapređenje položaja ovih lica", rekao je Šeranić.

On je naveo da se izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti predviđaju veće lične invalidnine od devet do 15 odsto prosječne plate nakon oporezivanja ostvarene u RS u prethodnoj godini, a zavisiće od utvrđene visine fizičkog oštećenja.

Banjaluka dobija akcioni plan

Krajem ove godine Banjaluka bi trebalo da dobije akcioni plan za unapređenje položaja osoba s invaliditetom za period od 2020. do 2026. godine. Prijedlog ovog akcionog plana naći će se pred odbornicima Skupštine grada na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju.

Izrada akcionog plana predviđena je i Strategijom razvoja grada, a vodeći principi su održivost i socijalna uključenost. U izradi akcionog plana učestvovali su predstavnici organizacija lica s invaliditetom, ustanova socijalne zaštite, zdravstva, obrazovanja, saobraćaja, privrede te različitih odjeljenja Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije