Društvo

Rakulj: Pravednijom raspodjelom BDP-a do većih penzija

Rakulj: Pravednijom raspodjelom BDP-a do većih penzija
Rakulj: Pravednijom raspodjelom BDP-a do većih penzija

NOVI GRAD - Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj smatra da bi pravednijom raspodjelom sredstava bruto društvog proizvoda bilo moguće poboljšati standard svih građana, pa tako i penzionera.

"Međutim, za razliku od evropskih zemalja gdje je javna potrošnja do 40 odsto bruto društvenog proizvoda, u BiH je to 63 odsto", rekao je Rakulj, koji je prisustvovao godišnjoj skupštini Udruženja penzionera opštine Novi Grad.

On je dodao da je drugi problem finansijska nedisciplina, navodeći podatak da dugovanja prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske iznose 400 miliona KM.

"U takvim okolnostima, bez ozbiljnih reformi, ne može se očekivati da značajno budu povećana primanja najstarije populacije", rekao je Rakulj.

Podnoseći Izvještaj o radu za prošlu godinu, predsjednik Udruženja penzionera opštine Novi Grad Nedeljko Zgonjanin rekao je da je 2012. godine umrlo 200, a 2013. godine 199 penzionera.

"Prošle godine učlanjena su 302 nova penzionera i naše Udruženje broji 4.489 članova ili 94 odsto od ukupnog broja penzionera novogradske opštine", naveo je Zgonjanin.

Prema njegovim riječima, 404 penzionera primaju najnižu penziju u iznosu od 169,34 KM, njih 2.203 imaju penziju do 300 KM, 1.592 prima mjesečno do 500 KM, a samo 290 penzionera imaju penziju preko 500 KM.

On je naglasio da je prošle godine za troškove sahrana članova Udruženja isplaćeno 97.000 KM, a za jednokratne novačane pomoći i pakete penzionerima sa najnižim penzijama ukupno 20.302 KM, objasnivši da je za pakete opština Novi Grad obezbijedila 14.632 KM.

Zgonjanin je dodao da je Udruženje prošle godine organizovalo jednodnevne izlete za članove i učestvovalo na republičkom šahovskom prvenstvu penzionera.

Danas je usvojen i program rada za ovu godinu, kao i odluka prema kojoj novoosnovani mjesni odbor penzionera Krupa na Uni radi u sastavu novogradskog Udruženja.

Zgonjanin je obrazložio da penzioneri opštine Krupa na Uni nisu mogli organizovati opštinsko udruženje, jer je uslov minimalno 400 članova, a u ovoj opštini za sada ih je registrovano 96.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije