Društvo

Raste broj oboljelih od malih boginja u RS

Raste broj oboljelih od malih boginja u RS
Foto: ilustracija | Raste broj oboljelih od malih boginja u RS

BANJALUKA - Broj zaraženih morbilama u Republici Srpskoj raste, a najviše prijavljenih slučajeva je u Banjaluci - čak 13 oboljelih, gdje je nedavno proglašena epidemija, dok je prema posljednjim podacima u cijeloj Srpskoj broj zaraženih 27.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kazali su da domovi zdravlja u Srpskoj na raspolaganju imaju MRP vakcinu.

"Najveći broj oboljelih je starosti od jedne do četiri godine, čak 10 mališana", kazali su iz Instituta.

Nadležni i dalje apeluju na roditelje da na vrijeme vakcinišu svoju djecu MRP vakcinom, koja je jedini vid zaštite protiv ove bolesti.

Visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa samo su neki od simptoma malih boginja ili morbila, koji treba da budu uzbuna da se zaraženi jave nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Iako obolijevaju i odrasli, među zaraženima su najviše djeca, i to ona koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana vakcinom protiv morbila.

A male boginje ili morbile su izuzetno zarazna virusna infekcija, protiv koje postoji efikasna vakcina - MRP, koja je obavezna za svu djecu do sedme godine života, a daje se u dvije doze.

Da bi se postigao kolektivni imunitet, neophodno je da bude vakcinisano 95 odsto djece, a u Republici Srpskoj prvom dozom u 2022. godini vakcinisano je svega 69 odsto mališana, a drugom dozom njih 75 odsto, kažu epidemiolozi.

Kako su rekli iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, što se tiče velikog kašlja ukupno su prijavljena 123 slučaja.

"U Banjaluci su prijavljena 104 slučaja, u Bijeljini osam, u Doboju i Foči po pet te u Zvorniku jedan", kazali su iz Instituta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije