Društvo

Reagovati na svaki znak seksualnog uznemiravanja

Reagovati na svaki znak seksualnog uznemiravanja
Foto: Nikolina Aleksić | Reagovati na svaki znak seksualnog uznemiravanja

BANJALUKA - Kroz uspostavljenu Mrežu za podršku prijaviteljima o seksualnom uznemiravanju i diskriminaciji na radnom mjestu, NVO "Stop mobbing" pokreće kampanju "Nisi sama, ćutanje te neće zaštititi", s ciljem pružanja zaštite i podrške žrtvama nasilja.

Na okruglom stolu, koji je održan danas u Banjaluci, na temu "Seksualno nasilje - stvaranje sigurnog okruženja", učesnici su istakli da je cilj podizanje svijesti o važnosti uočavanja i reagovanja na znakove seksualnog uznemiravanja. 

Takođe, ovom prilikom je predstavljena i kampanja "Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!" koju implementira Helsinški parlament građana Banjaluka s ciljem podizanja svijesti javnosti o pojavi seksualne iznude kao koruptivne radnje i potrebe inkorporiranja ovog pojma u zakonodavne politike.

Anica Ramić, predsjednica Udruženja "Stop mobbing", istakla je da je bitno da se u cijeloj BiH o ovome priča.

"Ovo je prvi okrugli sto na kojem želimo predstaviti ko pruža pomoć žrtvama seksualnog uznemiravanja i svjedocima.

Uradili smo anketu sa građanima i javnim institucijama o tome koji su mehanizmi zaštite od seksualnog uznemiravanja, a ona je pokazala da malo ko zna o svemu tome. Na pitanja kome biste se vi obratili, oni su rekli: radnom kolegi, koleginici, znači plaše se reći onome ko ih može zaštititi, nemaju povjerenje u šefove, institucije i one koji bi trebali da ih štite", istakla je Ramićeva.

Esad Bećirović, predsjednik Centra za razvoj civilnog društva iz Doboja, kazao je da su se dogovorili da u okviru ovog projekta oforme neformalnu mrežu organizacija civilnog društva koje će dati podršku, odnosno savjetovanje žrtvama seksualnog uznemiravanja.

Pojasnio je da je u Zakonu o zaštiti od uznemiravanja na radnom mjestu, koji je iz 2021. godine, objašnjeno šta je sve propisano kao uznemiravanje na radu, te koji su rokovi za podnošenje prijave za uznemiravanje na radu.

Vesna Iliktarević, iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, istakla je da je njihov cilj da se u što više zakona implementira pojam seksualne iznude.

Navela je da je primjetna dobra volja nadležnih da dođe do izmjena ovih zakona.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, istakla je da se o ovom zakonu i pravilnicima ništa ne zna.

"Radnici o tome ne znaju, a to bude urađeno samo radi zadovoljenja forme. Imamo zakone, ali njihova implementacija nije lagana. Problem je jer nisu obučene sudije i drugi koji bi trebali biti", rekla je Marićeva.

Udruženje građana "Stop mobbing" u okviru programa "Women’s Empowerment small grant program", koji finansira U.S. Embassy Sarajevo, Bosnia and Herzegovina,  Public Diplomacy Section, sprovodi projekat "Nisi sama, ćutanje te neće zaštititi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije