Društvo

Redovna isplata penzija i u uslovima vanrednog stanja

Redovna isplata penzija i u uslovima vanrednog stanja
Foto: N.N. | Redovna isplata penzija i u uslovima vanrednog stanja

BIJELJINA - Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske Mladen Milić najavio je danas da će i u uslovima vanrednog stanja zbog virusa korona penzija za mart biti redovno isplaćena 10. aprila za 267.000 korisnika.

Milić kaže da je za penzionere mlađe od 65 godina, kojih je 25 odsto od 220.000 korisnika Fonda u Republici Srpskoj, isplata penzija uobičajena i nesmetana, dok će za starije od 65 godina zbog ograničenog kretanja biti omogućena i isplata penzije u banci na osnovu jednokratne punomoći licu u koje imaju povjerenja.

"Ovaj način isplate primijenjen je već u zemljama regiona, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, a kao i Republika Srpska isti će model primijeniti i Federacija BiH", rekao je Milić novinarima u sjedištu Fonda PIO u Bijeljini.

On je naveo da je obrazac jednokratne punomoći za podizanje penzije i drugih sredstava sa računa dostupan na sajtu Fonda i u njihovim poslovnicama i filijalama, kao i u bankama, a mora da sadrži lične podatke penzionera i lica kojem se daje punomoć, kao i kontakt telefon.

Milić je rekao da za lica koja ne mogu da preuzmu obrazac postoji i mogućnost da olovkom i svojim rukopisom naprave jednokratnu punomoć sa svim ličnim podacima, kontakt telefonom, brojem računa u banci i navedenim iznosom koji se podiže, a koji je ograničen na iznos penzije.

Prema riječima direktora penzijskog fonda, ova mjera omogućiće pravovremenu isplatu penzija za 142.000 korisnika koji novac primaju preko poslovnih banaka, dok se za 80.000 korisnika u Republici Srpskoj koji penzije primaju putem "Pošta Srpske" ništa ne mijenja i poštari će isplatiti penzije na kućne adrese.

Milić je dodao da penzioneri imaju i mogućnost podizanja novca na bankomatima u vrijeme dozvoljenog kretanja, dva puta nedjeljno po tri časa.

On je rekao da je za isplatu martovske penzije obezbijeđeno 96,2 miliona KM, od čega je 72 miliona KM prihod od doprinosa, a nedostajuća sredstava obezbjeđuju se iz budžeta Republike Srpske.

Direktor Fonda PIO Mladen Milić pozvao je na poštovanje mjera s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije