Društvo

Republika Srpska još bez zoološkog vrta

Republika Srpska još bez zoološkog vrta
Foto: Pixabay | Republika Srpska još bez zoološkog vrta

BANJALUKA - Republika Srpska već godinama nema zoološki vrt, iako su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS propisani uslovi koji moraju biti ispunjeni kako bi on bio osnovan.

U resornom ministarstvu su za "Nezavisne novine" potvrdili da ne postoji registrovan zoološki vrt u Republici Srpskoj, te da nemaju informaciju da li neko planira osnivanje istog.

"Prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja propisani su uslovi koji moraju da budu ispunjeni da bi se osnovao zoološki vrt", naveli su kratko u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Prema ovom zakonu, imaoci životinja u zoološkim vrtovima, cirkusima i na izložbama dužni su da obezbijede nastambe koje prostorom i opremom zadovoljavaju osnovne potrebe svake životinjske vrste te uz zatvoreni prostor još i otvoreni prostor za kretanje.

"Takođe, moraju biti obezbijeđeni primjerena hrana i voda u potrebnim količinama, potrebna veterinarska zaštita i liječenje, human odnos zaposlenog osoblja prema životinjama, zaštita životinja od posjetilaca i zaštita posjetilaca od životinja", piše u Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja RS.

Dalje stoji da se zoološki vrt može osnovati ako su pored opštih uslova ispunjeni i uslovi iz člana 26. ovoga zakona, a saglasnost za osnivanje zooloških vrtova donosi nadležni ministar.

Iz Turističke organizacije Republike Srpske su za "Nezavisne" rekli da  bi moderan zoološki vrt sa velikim prirodnim prostranstvom bez prevaziđenih kaveza i betonskih površina svakako bio nešto što bi bilo atraktivno kako za domaće stanovništvo, tako i za turiste koji bi posjetili Republiku Srpsku.

"Postoje razne inicijative, međutim moramo biti svjesni da je za pravljenje ovakvog zoološkog vrta potrebno veliko ulaganje i dalje održavanje. Ono za šta se mi zalažemo, a s obzirom na naše prirodne resurse, jeste pokretanje što više takozvanih foto-lov tura", naglasili su u TORS za "Nezavisne novine".

Kako su istakli, posebno interesantna područja za ovakav turistički proizvod su nacionalni parkovi i druga zaštićena područja.

"Na ovakvim mjestima može se vidjeti izuzetno bogatstvo životinjskog svijeta, a možemo ih smatrati i za svojevrstan zoo-vrt na otvorenom. Foto-lov ili lov foto-aparatom umjesto oružjem je nešto što je u turističkom svijetu sve popularnije. Mislimo da bogatstvo i raznolikost životinjskog i biljnog svijeta našeg podneblja takođe može biti veoma interesantno potencijalnim turistima i da je ova vrsta ponude pravac u kojem treba  da idemo", pojasnili su u Turističkoj organizaciji RS.

Inače, u Federaciji Bosne i Hercegovine postoji nekoliko zooloških vrtova, od kojih se izdvajaju "Pionirska dolina" u Sarajevu, te "Bingo zoo" u Tuzli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije