SP Qatar 2022.

Društvo

Rijeka Bliha ponovo obojena u bijelo

Rijeka Bliha ponovo obojena u bijelo
Foto: Zlatan Čekić | Rijeka Bliha ponovo obojena u bijelo

SANSKI MOST - Mještani sela Kamengrad koji žive uz obale Blihe primijetili su ponovno zamućenje ove rijeke, koja je dobila neprirodnu bijelu boju, te su slučaj prijavili Općinskoj inspekciji u Sanskom Mostu.

Kako nas je upoznao Elvis Pašić, šef pomenute inspekcije, zamućenje je nastalo zbog radova na uklanjanju odrona koji se obrušio u korito Blihe na lokalitetu gdje se obavlja eksploatacija uglja.

"Odlukom federalne inspekcije, preduzeću 'Lager', koje gazduje rudokopom, naloženo je da ukloni velike količine zemljišta koje se odronilo u rijeku i poremetilo joj tok, kako bi se sve vratilo u prvobitno stanje. Zbog toga što je u materijalu koji se odronio bilo i krečnjačkog vapnenca, tokom radova došlo je do privremenog zamućenja Blihe, što se u narednom periodu ne bi smjelo više ponavljati", istakao je Pašić.

Ovaj događaj izazvao je uznemirenje javnosti, jer je u proteklim godinama u nekoliko navrata dolazilo do ovakvih slučajeva. Razlog tome je bilo puštanje krečnjačkog vapnenca u riječno korito, zbog čega je rijeka dobijala bijelu boju, a u nekoliko navrata zbog toga je dolazilo i do pomora ribe.

U pomenutom preduzeću su zbog toga izgradili separatore koji su trebali da spriječe ovu pojavu, a prema ranijim nalazima, onečišćenje nije bilo hemijske prirode. Rijeka Bliha je desna pritoka Sane, a na njoj se nalazi i poznati vodopad koji predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju na ovim prostorima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije