Društvo

Rok za podnošenje poreskih prijava za registrovano oružje 31. mart

Rok za podnošenje poreskih prijava za registrovano oružje 31. mart
Foto: N.N. | Rok za podnošenje poreskih prijava za registrovano oružje 31. mart

BANJALUKA - Iz Poreske uprave Republike Srpske podsjećaju da je 31. mart rok za podnošenje prijava za registrovano oružje za ovu godinu i pozivaju poreske obveznike da preuzmu popunjene prijave u nadležnim područnim jedinicama ove uprave.

Poreska uprava popunjava obrazac "PP-RO" za poreske obveznike koji imaju registrovano oružje na osnovu podataka koje dobije od Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, a obveznici mogu na licu mjesta da utvrde ispravnost prijavljenih podataka kada podnesu prijavu.

Nakon što se uz stručnu pomoć poreskog službenika utvrdi ispravnost podnesenih prijava, poreski obveznici potpisuju preuzete prijave i jedan ovjeren primjerak zadržavaju za sebe, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Poreska uprava će zatim u službene evidencije unijeti podatke sa podnesenih prijava, čime se za obveznike utvrđuju obaveze u ovoj godini za registrovano oružje.

Poreska uprava Republike Srpske s ciljem unapređenja usluga uvela je početkom ovog mjeseca mogućnost predispunjavanja poreskih prijava koju će u ime poreskih obveznika ubuduće popunjavati zaposleni u ovoj upravi.

"Ova nova mogućnost važan je korak ka ispunjenju jednog od glavnih ciljeva Poreske uprave u budućnosti, a to je pojednostavljenje procedura. U prvoj fazi ovog projekta ove prijave ćemo popunjavati samo za fizička lica koji su poreski obveznici", navedeno je u saopštenju.

Protiv poreskih obveznika koji u zakonskom roku ne podnesu prijavu za registrovno oružje Poreska uprava će, u skladu sa Zakonom o poreskom postupku, podnijeti prekršajne naloge sa propisanim iznosom novčanih kazni.

Poreske administracije u BiH realizuju ove aktivnosti sa Švedskom poreskom upravom u okviru projekta pod nazivom "Jačanje kapaciteta poreskih administracija u BiH" koji je započet 2017. godine, a završetak je planiran krajem 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije