Društvo

S buđenjem proljeća potrebno probuditi i svijest žena o raku dojke

S buđenjem proljeća potrebno probuditi i svijest žena o raku dojke
Foto: Velibor Tripić | S buđenjem proljeća potrebno probuditi i svijest žena o raku dojke

BANJALUKA - S buđenjem proljeća budimo i svijest žena o značaju ranog otkrivanja raka dojke, poručile su članice Saveza žena "Iskra", kojima je 24. mart, inače Dan narcisa, poslužio kao idealna prilika da svim građanima Banjaluke skrenu pažnju na ovu opaku bolest.

Dan narcisa za njih je i dan pobjede, a nasmijane žene ovog udruženja prošetale su Gospodskom ulicom, te svim damama simbolično podijelile žute narcise. U centru grada su i izložili vesele rukotvorine koje su stvorile njihove članice.

Naime, u okviru svog udruženja žene oboljele od raka dojke imaju redovne razgovore sa psihologom, a pored toga radi druženja i osjećanja društvene korisnosti svoje vrijeme provode u kreativnom radu.

Kako su poručili iz "Iskre", ne nose se sve žene s ovom viješću isto, zato neke slikaju, a neke vezu, zavisi ko se u čemu pronađe.

Ispred Saveza žena "Iskra" obratila se predsjednica Suzana Pekić, koja je apelovala na sve žene da redovno idu na preglede.

"Karcinom dojke koji je otkriven u ranoj fazi je u 90 odsto slučajeva izlječiv", poručila je Pekićeva.

Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, kazala je da od ove bolesti godišnje oboli gotovo 600 žena, prema njihovoj posljednjoj statistici.

"Prema podacima iz 2017. godine vidimo da je oboljelo gotovo 600 žena, a s obzirom na to da je nakon ovog došla pandemija izazvana virusom korona koja je blokirala preglede, smatramo da je ovaj broj sad, nažalost, još veći", kazala je Gojkovićeva.

Naglasila je da su oboljele često žene u godinama oko menopauze, ali da se starosna struktura pacijenata pomjera unaprijed.

"Najmlađa pacijentica nam ima 23 godine i zato uvijek apelujem na mlade djevojke da se redovno kontrolišu", poručila je Gojkovićeva, dodavši da ovdje misli kako na samopreglede kod kuće, tako i na one kod ljekara.

Grad Banjaluka podržao je ovu akciju i podržava rad Saveza "Iskra", a ispred gradske administracije obratila se Mira Kecman, koordinatorka za zdravstvo u Gradskoj upravi.

"Nastavićemo da dajemo svoj doprinos radu ovog udruženja. Prije dvije godine smo nabavili mamograf sa tomosintezom, za koji se nadamo da će poslužiti u ranoj detekciji karcinoma", kazala je Kecmanova.

Kako je kazala, ovaj mamograf se koristi u radu JZU Dom zdravlja Banjaluka, a pored ovog, odobrili su sredstva za nabavku digitalnog ultrazvučnog aparata sa sondama za pregled dojki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije