Društvo

SZO: Povećati broj testiranja na virus korona u BiH

SZO: Povećati broj testiranja na virus korona u BiH
Foto: mcp.gov.ba | SZO: Povećati broj testiranja na virus korona u BiH

SARAJEVO - Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević održala je danas radni sastanak sa predstavnikom Svjetske zdravstvene organizacije Viktorom Olsavskim, sa kojeg je poručeno da je najvažnije stalno i kontinuirano povećanje broja testiranih.

Tema sastanka je bila organizovanje virtuelne konferencije ministara zdravlja u BiH, koordinatorke Ujedinjenih naroda Ingrid Mekdonald, predstavnice UNDP-a Stelijane Nedere i predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Viktora Olsavskog. Cilj ove konferencije bio bi finaliziranje jedinstvene liste potreba medicinske opreme prema WHO, posebno imajući u vidu da je veoma teško doći do adekvatne potrebe u vremenu sveopšte potrebe za medicinskom opremom.

Najvažnija poruka ovog sastanka, kako je saopšteno iz Ministarstva civilnih poslova, se odnosi na stalno i kontinuirano povećanje broja testiranih.

"Testiranje je pola puta ka prevazilaženju problema širenja zaraze korona virusa. Ova poruka je zajednička i izravan je rezultat razmjene informacija o broju zaraženih i oboljelih u BiH, kao i povećanom broju izvorišta coronavirusa u BiH", navodi se u saopštenju.

Doktor Olsavski pohvalio je trud Ministarstva koje svakodnevno podnosi izvještaj Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji o epidemiološkoj slici u BiH.

Važan aspekt sastanka odnosio se i na finaliziranje priprema za obuku uposlenika Granične policije koju koordinira Ministarstvo civilnih poslova BiH uz podršku SZO. Obuka ima za cilj zdravstvenu zaštitu graničnih policajaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije