Društvo

Sanela Jaganjac najbolja učiteljica sa prostora ex-Yu: Čestita i dobra djeca su mi najveće priznanje

Sanela Jaganjac najbolja učiteljica sa prostora ex-Yu: Čestita i dobra djeca su mi najveće priznanje
Foto: N.N. | Sanela Jaganjac, najbolja učiteljica sa prostora ex-Yu: Čestita i dobra djeca su mi najveće priznanje

TUZLA - Sanela Jaganjac, profesorica razredne nastave i direktorica OŠ "Mejdan" u Tuzli, koja je u martu u Skoplju dobila priznanje da je najbolja učiteljica sa prostora bivše Jugoslavije, jer je prva inkluzivna učiteljica u BiH, kaže da joj je to priznanje dalo još jednu veliku obavezu da mora nastaviti dalje i širiti ideju o važnosti kvalitetnog obrazovanja u BiH.

"Čast mi je što sam postala dio jedne predivne nastavničke porodice najboljih sa prostora bivše Jugoslavije", rekla je ona.

Kako nam Sanela priča, oduvijek je htjela biti učiteljica. Ljubav prema ovom pozivu usadila joj je tadašnja njena učiteljica Angela Radojčić, koja je vjerovala u nju i koja je bila pozitivan primjer kako treba da se ponaša i kako da znanje prenosi dobar prosvjetni radnik.

Kada je Sanela završila školovanje i dobila diplomu učiteljice,  kaže da se niko u njenoj okolini nije iznenadio jer svi su znali šta će raditi kada poraste.

"Najljepši i najodgovorniji posao je posao učitelja. Dolaskom djece u prvi razred vi dobivate 'praznu tablu'. Od 'olovke' učitelja zavisi šta će se po toj tabli pisati i koliki ćete pečat ostaviti u životu svakog malog ljudskog bića. Iskrenost, ljubav, privrženost, odanost i još mnogo lijepih osobina je ispred vas. Učitelj mora savjesno sa mnogo ljubavi da odgovori njihovoj znatiželji za znanjem. Samo radeći sa ljubavlju i posvećenosti poslu rezultati su vidljivi i dugotrajni", priča učiteljica.

Prema njenim riječima, mana rada u prosvjeti je neadekvatna briga društva za ovo zanimanje.

"Mislim da društvo treba veći akcenat staviti na obrazovanje jer mi smo ti koji gradimo budućnost ove države. Mi smo temelji Bosne i Hercegovine", ističe za "Nezavisne" ova tuzlanska učiteljica, te dodaje da je težak svaki posao koji se obavlja sa odgovornošću.

Nekada se pri upisu djece u školu ispitivalo koliko je dijete zrelo i spremno za školu. Sada su se teze promijenile.

"Ispitujemo vrlo detaljno i temeljito koliko je škola spremna da prihvati ove male pametne glave koja polaze na nastavu. Većinom škole oskudijevaju nastavnim sredstvima i pomagalima koja su potrebna za izvođenje nastave, pa nastavnici svojim sredstvima iste nadoknađuju. Treba se i mora se više ulagati u škole. Metode rada su uglavnom ostale iste jer je još od Komenskog 'dijete u centru aktivnosti'", kaže ona.

Sanela smatra da su najveća priznanja sva njena  čestita i dobra djeca koju je učila, a bilo ih je mnogo.

Posebne zasluge tuzlanska učiteljica nosi za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju, za koje kaže da su njeni "biseri oko vrata koje nesebično čuva". Svoje prvo znanje i iskustvo o inkluziji stekla je u OŠ "Simin Han". Tu se počela plesti prva mreža inkluzije.

"Dolaskom na mjesto direktorice u školi 'Mejdan' 2013. samo sam nastavila da 'pišem' ideju inkluzije. U svim školama, pa tako i u školi 'Mejdan' inkluzija se provodila. Međutim, ja sam htjela da unesem nešto svoje pa smo tako individualni rad sa djecom počeli da realizujemo u relaks sobi, prvoj takve vrste u redovnim osnovnim školama. Želim i trudim se u tome da svakome pružimo maksimum u njegovom odgoju i obrazovanju, jer svi to svojim rođenjem zaslužuju", ističe ova učiteljica.

Podsjećamo, relaks soba je prostor gdje dijete, kada nastavnik primijeti da nije u stanju da prati nastavu, boravi kako bi se odmorilo, razgovaralo sa pedagogom i defektologom, te se pripremilo za naredni čas.

Jaganjčeva dodaje da je zapošljavanjem defektologa u osnovne škole naše društvo na  dobrom putu ka inkluziji.

Sanela je citirala i najmlađu dobitnicu Nobelove nagrade Malalu Yousafzai.

"'Jedna olovka, jedna gumica, jedna sveska, jedno dijete i jedan nastavnik mogu promijeniti svijet!' Pa,  evo neka ova promjena krene od mene i mojih kolega jer samo kvalitetnim obrazovanjem možemo učiniti dobar temelj naše domovine Bosne i Hercegovine", poručila je ova učiteljica, koja priprema još inovacija u nastavi, ali zasad ne želi da ih otkriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije