Društvo

Sarajevskim ugostiteljima bunari paravan za krađu vode?

Sarajevskim ugostiteljima bunari paravan za krađu vode?
Foto: N.Uglješa | Sarajevskim ugostiteljima bunari paravan za krađu vode?

SARAJEVO - Jedan broj sarajevskih ugostiteljskih objekata, restorana i hotela već godinama plaća manju kvadraturu od stvarne za usluge odvoza smeća, a komisije koje su na zahjev Ministarstva komunalne privrede KS formirala kantonalna javna preduzeća "Rad" i "Vodovod i kanalizacija" utvrdile su da su neki pravni subjekti krali i vodu pravdajući se da je koriste iz vlastitih bunara.

Srđan Mandić, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, kaže da su zbog ovakve situacije gubici u "Radu", prema gruboj procjeni, između 300.000 i 500.000 na godišnjem nivou, a da za gubitke "Vodovod i kanalizacija" još nema podatke jer je inspekcija te firme tek počela.

Upitan da kaže ko su najveći dužnici kada su u pitanju usluge odvoza smeća i snabdijvanja vodom, Mandić kaže da je to, nažalost, kompleks hotela "Terme" na Ilidži.

Ističe da ne želi ulaziti u političku pozadinu priče, te da i ne zna ko je vlasnik ovog kompleksa, ali da svako preduzeće mora izmiriti svoje obaveze po pravilu ako hoće komunalne usluge od javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo.

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS, koji je u prošlom mandatu jedan period obnašao funkciju kantonalnog premijera, kaže da je kontrolom koju je uradio "Vodovod" ustanovljeno da se na lokalitetu Ilidže gubi značajna količina vode, između 20 i 40 litara u sekundu, što je količina dovoljna da se vodom snabdije jedan manji grad.

On je na svojoj Facebook stranice najavio inicijativu da institucije KS prekinu saradnju sa svim ugostiteljskim objektima, hotelima i drugim pravnim subjektima koji imaju dugovanja za komunalne usluge ili ne dozvoljavaju kontrolu potrošnje. Najavio je to već za narednu sjednicu.

Desetine miliona KM neplaćenih komunalnih usluga, kaže on, završe u rukama tajkuna, kod kojih kasnije institucije troše budžetski novac.

Takvo stanje se, poručuje, mora drastično mijenjati.

U izvještaju koji je dostupan medijima, a koji je sačinio "Vodovod i kanalizacija", stoji kako je još u januaru 2018. godine, nakon što vlasnik hotela "Terme" dva puta nije dozvolio kontrolu vodovodnih instalacija i sistema napajanja, te očitanje vodomjera u hotelu "Terme", ipak izvršena kontrola i ustanovljeno da su raskinute plombe na vodomjeru i tada očitanje nije više relevantno, jer nije precizno.

Sljedeća kontrola je izvršena u aprilu 2018, kada je ponovo konstatovano da su raskinute plombe.

Do novembra 2018. utvrđeno je da je registrovana prosječna mjesečna potrošnja iznosila 3.000 kubnih metara, a nakon toga je primijećeno drastično smanjenje potrošnje vode na vodomjerima instaliranim u hotelu "Terme" i iz mjeseca u mjesec je bivalo manje. 

"Zbog sumnje na manipulaciju ventilima, u februaru ove godine utvrđeno je da spomenuti hotel ima dvojni sistem vodosnabdijevanja, tj. da ima jednu bušotinu i dva rezervoara kapaciteta 20x20 kubnih metara, te da u njih tenkuje vodu iz rezervoara i snabdijeva hotel.

Analizom uzoraka iz rezervoara utvrđeno je da se radi o vodi iz našeg sistema, dok je osoblje tvrdilo da je u rezervoarima voda iz bušotine na koju plaćaju koncesiju", navedeno je u izvještaju.

Oglasila se i Uprava hotela "Terme", koja demantuje sve ove navode, poručivši da su "Hoteli Ilidža" d.d. Sarajevo priključeni na centralnu vodovodnu mrežu "Vodovoda i kanalizacije", ali da imaju pravo na alternativni priključak.

"U toku 2017. godine dolazilo je, i to u vrijeme turističke sezone, do redukcija vode, a što je prouzročilo ogromnu materijalnu štetu u vidu gubitka prihoda od 1.540.371,66 KM u koji nije uračunat PDV, pa je lako izračunati da je država izgubila iznos od 261.863,182 KM na ime PDV-a", stoji u odgovoru "Hotela Ilidža".

"Hoteli Ilidža" d.d. Sarajevo su, kako navode, iz navedenih razloga bili prinuđeni pronaći alternativno rješenje, kako i dalje ne bi trpjeli gubitke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije