Društvo

Sedmica sestrinstva: Medicinske sestre, tehničari i babice glavni pokretači

Sedmica sestrinstva: Medicinske sestre, tehničari i babice glavni pokretači
Foto: N.N. | Sedmica sestrinstva: Medicinske sestre, tehničari i babice glavni pokretači

BANJALUKA - Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica RS i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS nizom aktivnosti obilježili su Sedmicu sestrinstva u periodu od 6. maja do 12. maja.

Svake godine 12. maja širom svijeta obilježava se Međunarodni dan sestrinstva, a ove godine Međunarodno vijeće medicinskih sestara obilježava Međunarodni dan sestrinstva pod sloganom "Sestrinstvo - glas koji vodi: Zdravlje za sve!" na dan rođenja začetnice modernog sestrinstva Florens Najtingejl.

Kao jedna od najcjenjenijih i najpouzdanijih profesija, sestrinstvo ima centralnu ulogu u prepoznavanju višestrukih izazova u zdravstvu, navedeno je u saopštenju UKC RS.

Medicinske sestre, tehničari i babice su glavni pokretači u zdravstvenom sistemu, a njihov zadatak i cilj je odgovoriti na zdravstvene potrebe svakog pojedinca i društva.

Međunarodni dan sestrinstva obilježen je 11. maja na Jahorini u prisustvu Ljiljane Ivančević, pomoćnice ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS, Nebojše Šešlije, direktora Bolnice "Srbija", Željka Tepavčevića, predsjednika Konfederacije sindikata RS, i Bože Marića, potpredsjednika Konfederacije sindikata RS.

U prošli petak u UKC RS održana je svečana akademija kojoj su prisustvovali Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS, Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, predstavnici Konfederacije sindikata RS, predstavnici Sindikata doktora medicine RS, Dimitrije Trišić, te brojni zdravstveni radnici i gosti.

Na svečanoj akademiji Ljubici Trifunovski, medicinskoj sestri - laborantu UKC RS u penziji, i Miri Stojčić, medicinskoj sestri iz Doma zdravlja "Dr Jovan Rašković" iz Mrkonjić Grada, nagrade "Nada Trišić" za poseban doprinos i razvoj sestrinstva dodijelila je Živana Vuković-Kostić, predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske.

Položeni su i vijenci na grob Nade Trišić, koja je tokom svog dugogodišnjeg rada kao glavna sestra UKC RS dala nemjerljiv doprinos razvoju sestrinstva.

Takođe, zahvaljujući njenom nesebičnom entuzijazmu i zalaganju za sestrinsku profesiju došla je na ideju te sa grupom kolega i koleginica 30. novembra 1998. godine osnovala Udruženje medicinskih sestara, tehničara regije Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije