Društvo

Šeranić: Biće zaštićeno zdravlje stanovništva

Šeranić: Biće zaštićeno zdravlje stanovništva
Foto: N.N. | Šeranić: Biće zaštićeno zdravlje stanovništva

BANJALUKA - Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, kazao je da Akcioni plan za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti u RS ovog ministarstva govori o tome kako će biti zaštićno zdravlje stanovništva.

"Mi ćemo se u naredne četiri godine, prije svega, baviti prevencijom karcinoma, a fokus prevencije karcinoma je najprije prevencija kod radno sposobnog stanovništva" rekao je Šeranić, te dodao da zdravlje nije pitanje samo Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, nego svih nas.

Hans Kluge,  direktor Odjeljenja za zdravstvene sisteme i javno zdravtvo regionalne kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije   istakao je da je ministar Šeranić bio dio grupe za izradu ovog akcionog plana.

"Izuzetno je bitno da se plan realizuje u saradnji sa svima nama. RS se nalazi na dobrom putu da ostvari razvoj zdravstvenog sistema i Svjetska zdravstvena organizacija je spremana da u tome pomogne", kazao je Kluge.

Dijana Štrkić, načelnica Službe za socijalnu medicine sa organizacijom I ekonomikom u zdravstvu u Institutu za javno zdravstvo RS upozorila je da su vodeći uzrok smrtnosti u RS bolesti sistema krvotoka, dok su drugi po redu tumori.

"Institut za javno zdravstvo prati maligne bolesti i imamo porast stope incidence za ove bolesti. Danas stopa iznosi oko 200 malignih oboljenja na 100 000 muškaraca, odnosno 100 000 žena. Kod muškaraca je to rak pluća, a kod žena rak dojke", naglasila je Štrkićeva, te dodala da su najčešći faktori rizika pušenje, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana I drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije