Društvo

Šeranić: Pripremamo kapacitetete za narednu sezonu gripa i korone

Šeranić: Pripremamo kapacitetete za narednu sezonu gripa i korone
Foto: N.N. | Šeranić: Pripremamo kapacitetete bolnica za narednu sezonu gripa i korone

BANJALUKA - Sve bolnice u Republici Srpskoj raspolažu dovoljnom količinom medicinske i zaštitne opreme, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, i dodao da da četiri laboratorije koje vrše testiranje na ovaj virus imaju dovoljnu količinu testova, a nabavka se vrši u kontinuitetu.

"Značajan izazov je organizacija rada tako da kada se pojavi veći broj pacijenata oboljelih od COVID-19 u jednoj opštini ili gradu, susjedne bolnice stave na raspolaganje svoje kapacitete. Univerzitetski klinički centar RS je od prvog dana na raspolaganju ostalim bolnicama po pitanju edukacije kadra i razmjene iskustava.  Ono što je najvažnije jeste da su svi pacijenti kojima je potrebna zdravstvena njega adekvatno zbrinuti i da se protokoli dijagnostike i liječenja prilagođavaju najnovijim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije", rekao je Šeranić,  koji je danas u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske održao sastanak sa svim direktorima bolnica u Republici Srpskoj.

Šeranić je dodao da je na sastanku razgovarano i o načinu rada kod prijema pacijenta u konsultativno-specijalističke ambulante, ali i sprovođenju brzih testiranja za sve pacijente koji se primaju na bolničko liječenje, a u toku je i nabavka nove količine ovih testova.     "Pripremamo kapacitetet za narednu sezonu gripa i korona virusa, koja se očekuje od jeseni. Takođe, moramo ojačati kapacitete i za zbrinjavanje pacijenata kod kojih je potvrđen novi virus korona, a potrebna im je neka vrsta hirurške intervencije ili poroda", naglasio je Šeranić. 

Sastanku su prisustvovali i rukovodioci Instituta za javno zdravstvo Republike Srspke i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.  

Tema sastanka bila je trenutna epidemiološka situacija u Republici Srpskoj, funkcionisanje i kapaciteti u bolnicama i sprovođenje protivpandemijskih mjera zaštite stanovništva i mjera zaštite u zdravstvenim ustanovama. 

Na sastanku je bilo riječi i o sprovedenim preporukama ranije formiranih komisija za praćenje sprovođenja organizacionih, tehničkih, dijagnostičkih, terapeutskih, higijenskih i drugih mjera za sprečavanje i suzbijanje intrahospitalnih infekcija, koje su obišle sve bolnice, utvrdile trenutno stanje, kliničke protokole i poštovanje mjera i izdale preporuke za organizaciju u cilju sprečavanja širenja virusa SARS-CoV2. Direktori bolnica izvijestili su ministra o sprovedenim mjerama.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije