Društvo

Sindikat osuđuje napad na radnike Centra za socijalni rad

Sindikat osuđuje napad na radnike Centra za socijalni rad
Foto: N.N. | Sindikat osuđuje napad na radnike Centra za socijalni rad

BANJALUKA - Sindikalna organizacija Javne ustanove "Centar za socijalni rad" Banjaluka i Sindikat zdravlja i socijalne zaštite su povodom današnjeg napada u Centru najoštrije osudili porast nasilja nad radnicima centara za socijalni rad.

"Ovom prilikom pozivamo sve nadležne ustanove da daju svoj doprinos u sprječavanju daljnjeg nasilja nad radnicima Centra kroz uvođenje fizičkog i tehničkog obezbjeđenja radnika. Detektore za metal, preglede na ulazima, 'panik tastere' i više radnika fizičkog obezbjeđenja sa proširenim ovlaštenjima bi trebali imati svi centri za socijalni rad, u što kraćem roku. Pojedini korisnici imaju pravo da budu nezadovoljni, ali zaštita života i sigurnosti zaposlenih radnika, koji 'samo' obavljaju svoj posao treba biti na prvom mjestu", saopšteno je Sindikata zdravlja i socijalne zaštite.

Kako su naveli, u posljednje vrijeme napadi na stručne radnike nisu rijetki.

"Svjedoci smo događaja koji su se nedavno odigrali u regionu, tačnije u Republici Hrvatskoj (Đakovo, Beli Manastir, Rijeka, Split...) kao i u Republici Srbiji (slučaj u Rekovici i na Novom Beogradu), a to je samo 'vrh ledenog brijega'. Brojni napadi ostanu neprijavljeni zbog neažurnosti institucija sistema i straha samih radnika, iako je broj prijetnji iz dana u dan sve veći", kažu u Sindikatu.

Đ.D. iz Banjaluke je danas u jutarnjim časovima u prostorijama Javne ustanove "Centar za socijalni rad" Banjaluka, prvo verbalno, a potom i fizički napao nekoliko radnika Centra. Đ.D. je nakon toga uhapšen.

"Radnici centara svojim radom predstavljaju gradove i Republiku, a nemaju status službenog lica. Na sebe preuzimaju napade koji su, u suštini usmjereni prema onima koji donose zakone i određuju kako će se tretirati korisnici socijalne zaštite", zaključili su u Sindikatu.

POVEZANE VIJESTI:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije