Društvo

Slab odvoz smeća, reciklaža u povojima

Slab odvoz smeća, reciklaža u povojima
Foto: N.N. | Slab odvoz smeća, reciklaža u povojima
Bojana Živanić Bojana Živanić

SARAJEVO, NOVI GRAD - Bez obzira na ostvareni napredak u upravljanju čvrstim otpadom, BiH se i dalje suočava s ozbiljnim poteškoćama, a kada je u pitanju njegova reciklaža, ona je u samom začetku.

"Poteškoće s kojima se BiH suočava, kada je čvrsti otpad u pitanju, odnose se na velike operativne troškove, nedostatak finansiranja za investicije, mali obuhvat odvozom otpada, veoma malu stopu odvajanja otpada, odlaganje otpada na nesanitarne deponije, nepotpuno harmonizovano zakonodavstvo sa direktivama EU, kao i slab institucionalni okvir i nizak nivo svijesti javnosti o upravljanju čvrstim otpadom", stoji u odgovoru Savjeta ministara BiH na pitanje Saše Magazinovića, poslanika SDP-a u Predstavničkom domu BiH, koji je pitao "Da li BiH ima izgrađenu infrastrukturu za upravljanje otpadom i razrađene sisteme za reciklažu".

Na Magazinovićevo pitanje koliko je potencijal recikliranja otpada iskorišten, u odgovoru stoji da je u BiH prisutan određen, ali nedovoljan broj kompanija u javno-privatnom partnerstvu s opštinama, uglavnom u oblasti sakupljanja sekundarnih sirovina i reciklaže.

"Može se zaključiti da je odvajanje u reciklažu otpada u BiH u samom začetku", navedeno je u odgovoru. Kako je naglašeno, procjenjuje se da su u BiH ukupne odvojene/sortirane količine otpada oko pet odsto, te da su tri odsto od toga količine dobijene po osnovu direktnog otkupa otpada od strane komercijalnog sektora, a dva odsto sortiranjem otpada iz domaćinstava.

"BiH su potrebne značajne investicije u unapređenju sistema upravljanja čvrstim otpadom kako bi se poboljšao postojeći sistem njegovim upravljanjem i zadovoljili zahtjevi EU. Oslanjanje na IPA fondove i druge donatore nije dovoljno", navodi se u odgovoru.

U preporukama za plan reforme sektora upravljanja čvrstim otpadom u BiH je, između ostalog, navedeno i povećanje obuhvata odvoza sa 67 na 85-90 odsto, obnavljanjem i širenjem voznog parka za odvoz, a kao jedna od preporuka navodi se uvođenje ekološke takse za jačanje pridržavanja plana reforme, poput uvođenja ekološke takse za 'neusklađene deponije".

Mario Crnković iz 'Greenteama' Novi Grad ističe za "Nezavisne" da je stanje u BiH u vezi s pitanjem odlaganja i generalno upravljanja čvrstim otpadom već godinama krajnje kritično.

"Ono što posebno zabrinjava je to da je stanje u ovoj oblasti u kontinuitetu sve gore. Kvalitet zakonskih okvira je diskutabilan, dok je (ne)ostvarivanje entitetskih strategija za upravljanje otpadom posebna tema", upozorio je Crnković te dodao da je osnova problema u percepciji otpada, koji se u razvijenijim društvima percipira kao resurs koji je moguće iskoristiti ostvarujući ekonomsku dobit.

Prema njegovim riječima, reciklaža ambalažnog otpada je ispod deset odsto, a kako upozorava, u BiH ima više od 10.000 divljih deponija.

"Odgovornost za ovakvo stanje snose svi, krenuvši od toga da kao država ne povlačimo ni blizu od dostupnih novčanih sredstava kroz projekte EU, jer očigledno je da dovoljna domaća raspoloživa sredstva nemamo, do odgovornih za zakonska i strateška rješenja, pa i do komunalnih preduzeća i građana na kraju krajeva. Ovo je problem koji konstantno raste i čim prije krenemo u sistematsko rješavanje, posljedice koje već sada osjećamo u budućnosti će biti bar nešto blaže", zaključio je Crnković.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije