Društvo

Slijedi povećanje penzija

Slijedi povećanje penzija
Foto: Fena | Slijedi povećanje penzija

SARAJEVO - Na inicijativu premijera Federacije BiH Fadila Novalića, danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu održan sastanak s direktorom Federalnog zavoda PIO/MIO Zijadom Krnjićem i predstavnicima dva federalna udruženja penzionera sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru Redžom Mehićem i Ivanom Kožulom te njihovim saradnicima, saopšteno je Odjela Federalne vlade za odnose s javnošću.

Federalni premijer obavijestio je predstavnike penzionera da će biti usklađene sve penzije, izuzev onih najviših, za ovu godinu, i to za 2,8 posto. Ovo uvećanje proizilazi iz člana 79. Zakona o PIO/MIO, a biće isplaćeno s avgustovskim penzijama, 5. septembra ove godine. Tada će penzioneri u Federaciji BiH dobiti i retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. januara 2020. godine.

Dogovoreno je i da do kraja septembra ove godine budu usaglašene izmjene i dopune Zakona o PIO, kojim će, između ostalog, biti riješeno i pitanje vanrednog usklađivanja penzija.

"Penzioneri su se pokazali kao faktor stabilnosti tokom situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Mi smo davno kazali da ćemo na svaki način štititi ovu populaciju. Takozvani korona zakon prestaje s važenjem 31. jula i zato smo u mogućnosti da s avgustovskom penzijom počnemo isplatu uvećanih penzija za 2,8 posto u skladu sa Zakonom o PIO. Mi smo i dosad sarađivali veoma korektno i moj i stav ove Vlade je uvijek bio da provedemo dogovoreno s vama, ali da to bude na realnim osnovama kako bi bilo i ispoštovano. Novi zakon o PIO je definitivno velika prednost i koja god Vlada da dođe i ko god bude na čelu Zavoda PIO/MIO, vi penzioneri ste osigurani zakonom", kazao je premijer Novalić.

Krnjić je podsjetio da je dosad ispoštovan svaki dogovor s penzionerima te naglasio potrebu izmjena i dopuna Zakona o PIO/MIO, podsjetivši da je i prilikom usvajanja u Parlamentu FBiH zaključeno da će biti praćena njegovo provođenje i u skladu s tim, pripremane korekcije.

Predstavnici penzionera su premijeru Novaliću i direktoru Krnjiću ukazali na status penzionera od kojih većina, kako su istakli, žive od minimalne penzije, ali ipak uredno plaćaju sve svoje obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije