Društvo

Služen parastos žrtvama ustaškog pokolja u Drakuliću

Služen parastos žrtvama ustaškog pokolja u Drakuliću
Foto: RTRS | Žrtvama ustaškog pokolja služen parastos u Drakuliću

BANJALUKA - Mojoj majci ustaše su u rodnoj kući u naselju Motike zaklale cijelu porodicu, majku, oca, tri brata, tri snahe i njihovu djecu, ukupno njih 19, prije 77 godina.

Ispričala nam je ovo danas nakon parastosa na spomen-kosturnici u Drakuliću ubijenim Srbima u ustaškom pokolju 7. februara 1942. Koviljka Tadić, potomak, čija je sva porodica Stijaković sa majčine strane pobijena, a majka joj je tada, kako kaže, ostala živa jer se udala 1940. godine pa nije bila u toj kući.

"Moja majka je svake godine pisala spisak i svakog  7. februara je išla na obilježavanje ovog parastosa dok je bila živa, ali i ja svake godine dolazim", kazala je Tadićeva.

Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, koja je položila vijence na spomen-kosturnici, rekla je da se u ovom naselju, ali i u okolnim selima Banjaluke, prije 77 godina desilo teško stradanje kada je od ustaške ruke ubijeno više od 2.315 nedužnih civila.

"A ono što je najstrašnije je to da je u okviru te brojke na mučki način, hladnim oružjem, sjekirama, noževima, krampovima i na najbrutalniji mogući način pobijeno 551 dijete iz ovog grada", rekla je Cvijanovićeva.

Dodala je da nas sve to uči da izvlačimo pouku iz prošlosti, ali, ističe ona, ono što je posebno važno je to da moramo ozbiljno da razmišljamo o budućnosti i da se okupljamo i da budemo uvijek tu.

"Ne samo kada je obilježavanje važnih datuma ili teških stradanja, nego i onda kada treba da razmislimo o budućnosti RS. To je i poruka da se ne dijelimo nikada kada su u pitanju strateški interesi ili nacionala pitanja, važni za život RS i naših institucija i svih naših građana", rekla je Cvijanovićeva.

Dodala je da su ovo stvari koje upozoravaju i opominju da ni danas nismo pošteđeni ni izazova ni prepreka.

"Nažalost, mi smo ovdje suočeni sa teškim političkim pritiscima i snaga naše republike zavisiće od naših institucija i nikad se neću umoriti da ponavljam koliko su naše institucije jake, snažne i da se kao narod imamo oko čega okupiti, a to je oko interesa RS", zaključila je Cvijanovićeva.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je takođe položio vijence na spomen-kosturnicu, rekao je da obilježavanje ovakvih događaja izaziva tugu, najviše zbog činjenice da je toliko ljudi pobijeno, od čega više od 500 djece, u jednom danu, tupim predmetima.

"I ne smijemo to da zaboravimo zato što je to jedan od najgnusnijih načina ubijanja i to je bilo planirano. Ovdje su stradala djeca koja su tek krenula u život. Ne možemo prestati na to misliti i obilježavati i nećemo ni oprostiti. Bez obzira na to što nas naša vjera poziva na oprost, mislim da se ove stvari ne mogu oprostiti. Ne prizivam nikakve sukobe i osvete, ali ne želim i neću da oprostim", rekao je Dodik.

U ovom zločinu ustaške snage su u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac, pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića, iz Tjelesnog zdruga Ante Pavelića, ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.

U Banjaluci je danas formirano Udruženje "7. februar 1942. godine", koje će se baviti prikupljanjem dokumentacije o ustaškom zločinu nad Srbima u selima Drakulić, Šargovac i rudniku Rakovac u Drugom svjetskom ratu kako bi bio napravljen dokumentarno-muzejski prostor.

Na osnivačkoj sjednici Skupštine za predsjednika ovog udruženja izabran je Nebojša Pantić iz Banjaluke, a za predsjednika Skupštine Udruženja Nedeljko Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije