Društvo

Snijeg izazvao probleme: Saobraćaj otežan, domaćinstva bez struje

Snijeg izazvao probleme: Saobraćaj otežan, domaćinstva bez struje
Snijeg izazvao probleme: Saobraćaj otežan, domaćinstva bez struje

BANJALUKA - Pojedini dijelovi Banjaluke i drugih gradova i sela ostali su bez električne energije zbog snijega koji je sinoć počeo da pada.

Iz Elektrokrajine su potvrdili da su bez električne energije ostala neka gradska i prigradska naselja. Riječ je o područjima koja nemaju elektromrežu kablovskog tipa, već nadzemnu mrežu, gdje je, usljed težine snijega došlo do kidanja vodova.

Struje nema u banjalučkim naseljima Petrićevac, Karanovac, Vrbanja, Šibovi, Motike, dio Česme, i ulica Ilije Garašanina.

U Elektrokrajini navode da bi tokom dana trebali biti otklonjeni svi kvarovi i normalizovano snabdijevanje strujom svih područja.

Snijeg je izazvao probleme i u odvijanju saobraćaja. U Auto-moto savezu RS su potvrdili da se saobraćaj odvija bez zastoja, ali usporeno i vrlo otežano, naročito na području Kneževa i Mrkonjić-Grada, gdje je protekle noći palo više od 30 centimetara novog snijega.

Prema informacijama zimskih službi, snijega ima po kolovozu iako su svi putevi čišćeni i posuti, naročito preko prevoja, a dežurne ekipe na terenu vrše nadzor nad svim dionicama i djeluju gdje god je potrebno.

Vozačima savjetuju da na put ne kreću bez zimske opreme, da voze veoma oprezno i bez rizičnih preticanja, da drže odgovarajuće odstojanje između vozila, te da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

Prohodni svi putevi, ekipe na terenu

Snijeg koji je počeo padati na području Banjaluke protekle noći i koji još pada nije izazvao probleme u saobraćaju na području grada.

Portparol Administrativne službe grada Banjaluka Milenko Šajić rekao je Srni da su ekipe Zimske službe od protekle noći na terenu i da je obezbijeđena prohodnost svih puteva.

Najviše snijega ima na području Krmina i Ljubačeva – oko pola metra, te tridesetak centimetara na Stričićima.

Šajić je naveo da je snijeg u gradu mokar i težak, što uz intenzivno padanje otežava čišćenje.

Iz Administrativne službe grada Banjaluka pozivaju građane da se uključe u čišćenje snijega ispred svojih stambenih objekata i poslovnih prostora.

Šajić je podsjetio da su obaveze građana, prema Odluci o komunalnom redu, da uklanjaju snijeg i led ispred stambenih zgrada, svako ispred svog ulaza, dok su vlasnici i korisnici poslovnih prostora dužni da uklanjaju snijeg i led sa javnih površina uz objekat, u širini najmanje dva metra.

On je napomenuo da se pri sakupljanju snijega i leda, mora voditi računa o prohodnosti kolovoza i trotoara.

Prema Odluci o komunalnom redu, zabranjeno je iznošenje i gomilanje snijega i leda iz dvorišta, bašta i drugih slobodnih površina na ulice i trotoare, zatim bacanje snijega i leda ispred zgrada na saobraćajnice, slivnike i šahtove, deponovanje snijega i leda u parkove i na zelene površine i sankanje, te klizanje na javnim saobraćajnim površinama.

Novi Grad: Vjetar i snijeg prouzrokovali kvarove

Na području opštine Novi Grad zbog nevremena bez električne energije ostala je većina sela u podgrmečkom kraju i u Dolini Japre, saopštio je jutros Centar za obavještavanje.

Van napona su dijelovi dalekovodi Svodna i Blatna, a dosta kvarova ima i na niskonaponskoj mreži.

Kvarove na elektro-mreži prouzrokovali su jak južni vjetar, koji je duvao juče, ali i mokar snijeg tokom protekle noći.

Dežurne ekipe "Elektrodistribucije" drugi dan zaredom angažovane su na sanaciji kvarova.

Prema podacima meteorološke stanice Novi Grad, tokom noći izmjereno je 30 litara padavina - kiše i snijega po metru kvadratnom.

Snježni pokrivač na području ove opštine visok je šest centimetara, a temperatura vazduha u 7.00 časova uznosila je jedan stepen Celzijusov.

Svi putni pravci su prohodni, ali su kolovozi vlažni, dok na pojedinim dijelovima mjestimično ima otopljenog snijega.

Nema struje u dijelovima Han  Pijeska i Vlasenice

Nekoliko stotina domaćinstava u opštinama Han Pijesak i Vlasenica ostalo je bez struje nakon sinoćnjeg olujnog nevremena, saopšteno je iz "Elektro-Bijeljine".

Radnici ovog preduzeća su na terenu i pokušavaju da što prije otklone kvarove, rekao je Srni portparol "Elektro-Bijeljine" Slobodan Đalamić. 

Prema njegovim riječima, trenutno ne radi dalekovod "Piskavice" u Vlasenici i dalekovod "Pjenovac" u Han Pijesku.

Zbog jučerašnje havarije uzrokovane nevremenom na postrojenju "Elektroprenosa" BiH, bez električne energije ostalo je nekoliko hiljada potrošača na Han Pijesku, u Vlasenici i u Šekovićima. Kvar je privremeno, oko 19.00 časova, sanirala ekipa ovog preduzeća iz Tuzle.

Svi korisnici su privremeno dobili struju, a radnici "Elektro-prenosa" iz Tuzle danas će ponovo izaći na teren kako bi detaljnije pregledali kvar na 110 kilovoltnoj trafo-stanici i otklonili nedostatke.

Zbog toga će dolaziti do povremenih zastoja u isporuci električne energije.

Đalamić je ponovio da je najveći dio korisnika sa područja ove tri opštine sinoć priključen na električnu mrežu.

Putevi prohodni, mnoga sela bez struje

U jugozapadnom dijelu Republike Srpske svi putni pravci su prohodni uprkos snježnim padavinama, ali je 80 odsto teritorije opštine Šipovo ostalo bez struje, rečeno je Srni u dežurnim službama.

"Cijelu noć je padao snijeg i ekipe su stalno na terenu. Angažovali smo svu raspoloživu mehanizaciju za čišćenje snijega i posipanje kolovoza abrazivnim materijalima", istakli su u zimskoj službi preduzeća "Mrkonjić putevi", koje održava 320 kilometara puteva.

Snijeg je ipak donio probleme ovom dijelu Srpske, jer su mnoga sela, zbog kidanja naponskih mreža, ostala bez struje.

Skoro 80 odsto teritorije opštine Šipovo ostalo je bez struje, kao i neka mjesta u Mrkonjić Gradu i Ribniku.

"Sve ekipe se nalaze na terenu  i nadamo se da će kvarove što prije otkloniti", rekli su u dežurnoj ekipi mrkonjićke "Elektrodistribucije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije