Društvo

Sovilj: Radnici u prijedorskoj bolnici imaju i platu i doprinose

Sovilj: Radnici u prijedorskoj bolnici imaju i platu i doprinose
Foto: N.N. | Sovilj: Radnici u prijedorskoj bolnici imaju i platu i doprinose

​PRIJEDOR - Neistina je da radnici Bolnice Prijedor nisu dobili plate od novembra i da nemaju zdravstveno osiguranje dvije godine, kazao je Mirko Sovilj, direktor JZU Bolnica Prijedor, reagujući na izjavu predstavnika Udružene sindikalne organizacije strukovnog sindikata doktora medicine i strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

"U srijedu je isplaćena decembarska plata i ovo je prvi put da je plata isplaćena tri dana nakon desetog u mjesecu. Razlog zašto nije isplaćena do desetog u mjesecu jeste činjenica da je račun ove bolnice bio blokiran jer smo imali obaveze prema MUP-u RS, a po osnovu stana koji je MUP ustupio Bolnici Prijedor 1986. godine", rekao je Sovilj.

Naglasio je da je bolnici bez najave blokiran račun te da im je iz banke stiglo obavještenje o blokadi računa, koja se, kako kaže, desila 25. januara ove godine.

"Nakon toga smo obavili više razgovora u Pravobranilaštvu RS i MUP-u i potpisali sporazum o odgođenom plaćanju, tako da ćemo u ratama izmiriti obaveze prema MUP-u. Potpisali smo sporazum, na šta je Pravobranilaštvo dalo pozitivno mišljenje, a pravobranilac je u prošli petak sudu dostavio zahtjev za skidanje blokade računa. Od petka do srijede je račun deblokiran i mi smo odmah dobili sredstva za isplatu plata i u srijedu je isplaćena plata", istakao je Sovilj.

Tvrdi da je ovo prvi put u posljednjih 13 godina da je račun blokiran na petnaestak dana.

Upitan da prokomentariše da li je tačno da radnicima više od dvije godine nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje, Sovilj je kazao da je, kao i sve druge zdravstvene ustanove, i prijedorska bolnica bila u situaciji da u nekoj godini za dva ili tri mjeseca nije bila u mogućnosti izmiriti obaveze, te da je u nekoj godini bilo neuplaćenih dva, a u nekoj tri mjeseca.

"Ovo je u prethodnom periodu bilo predmet potpisanog sporazuma, odnosno reprograma sa Poreskom upravom RS, a u posljednje dvije godine redovno plaćamo poreske obaveze i doprinose, s tim da plaćamo, naravno, u vrijeme dospijeća, to je onih 60 dana, odnosno dva mjeseca unazad, a u skladu sa zakonom", navodi Sovilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije