Društvo

Spasilac Darko Vranić među najboljima u RS: Za "vuka" velikog srca život nema cijenu

Spasilac Darko Vranić među najboljima u RS: Za "vuka" velikog srca život nema cijenu
Foto: N.N. | Spasilac Darko Vranić među najboljima u RS: Za "vuka" velikog srca život nema cijenu

FOČA - U trenucima kad stigne poziv za pomoć, bez obzira da li ljudske živote treba spasavati na planinama, u kanjonima ili rijekama - dajem sve od sebe da akcija uspije. Život je najvrednije što imamo, nema cijenu, a kad nekome pomognem puno mi je srce, priča za "Nezavisne" Darko Vranić, volonter i spasilac iz Foče.

Volonterskim radom dvadesetpetogodišnji mladić bavi se od 2016. godine kao član Spasilačke službe "Wolf" iz Foče, a Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske prepoznalo je njegov trud te ga nagradilo republičkim priznanjem za jednog od četiri najbolja volontera u prošloj godini.

"Nagradi se nisam nadao, ali mi zaista mnogo znači. Znači sama spoznaja da je neko prepoznao moj trud i rad. Ministarstvu zahvaljujem na ukazanom povjerenju i nagradi koja mi je vjetar u leđa i podstrek da nastavim sa volontiranjem i pružanjem pomoći svima kojima je potrebna", ponosan je Darko.

Za pet godina volonterskog rada mladi Fočak nanizao je brojne akcije spasavanja, a za naše novine pojašnjava da ga je ljubav prema sportskom penjanju, kao i svijest da ništa nije vrednije od ljudskog života, opredijelila da postane spasilac.

Mladić koji je stasavao podno moćnog Maglića višestruki je šampion BiH u slobodnom penjanju, specijalizovao se za alpinizam, odnosno za spasavanje sa nepristupačnih stijena. Takođe je trener slobodnog penjanja, bavi se planinskim biciklizmom, a prošao je i obuku za spasavanje uz pomoć helikoptera, kao i spasavanja na vodi.

Sve vještine kojima je ovladao od velike su mu pomoći prilikom akcija spasavanja.

"Da bi neko postao spasilac mora proći odgovarajuću obuku. Ne možeš spasavati ljude iz helikoptera ako nisi prošao obuku za taj dio posla, a ista je situacija i kada je riječ o spasavanju na vodi. Svaki spasilac mora prvo da nauči da zaštiti sebe pa onda povrijeđenog na mjestu nesreće", objašnjava Darko.

Volonter kojeg kroz akcije vode hrabrost i znanje kako pomoći ljudima koji su se našli u nevolji navodi da fočanski "vukovi" akcije spasavanja nemaju svaki dan: nekad su na terenu sedam dana zaredom, a nekad nesreća, na sreću, ne bude do 15 ili mjesec dana.

"U koje god doba dana da dobijemo poziv, krećemo na lokaciju po uputstvima iz kontrolnog centra. Ali, tek kada dođemo na lice mjesta zapravo vidimo o kakvoj se nesreći radi, kakve su posljedice po lica te kako treba da djelujemo", priča spasilac.

Prisjeća se akcije spasavanja supruge jednog britanskog diplomate koja je imala nezgodu prilikom uspona na Maglić, a za ovaj poduhvat članovi Spasilačke službe "Wolf" dobili su javnu zahvalnicu Ambasade Velike Britanije u Sarajevu na Instagram profilu institucije.

"Oni su bili na jednom kampu na Magliću, a supruga diplomate je pala i slomila nogu na dva mjesta te je vodič koji je bio s njima zvao nas. Okupili smo se za 15 minuta, stigli u podnožje planine i krenuli u akciju spasavanja koja je trajala šest sati. Bila je magla, bilo je hladno, ali našli smo ih... Gospođi smo pružili prvu pomoć, na nosilima je spustili na Tjentište i predali dalje Hitnoj pomoći", prisjeća se Darko.

Učestvovao je i u akcijama i potragama u Bosni i Hercegovini, ali i Srbiji, tokom kojih su, nažalost, pronalazili i smrtno stradala lica: u Gacku su "vukovi" nakon višednevne potrage u rijeci Zalomci pronašli tijelo osobe nastradale u saobraćajnoj nesreći, bili su na licu mjesta u kanjonu Miljacke kad su u nesreći poginule četiri učiteljice na putu između Pala i Sarajeva, te u Srbiji na rijeci Lim kada su pronašli tijelo čovjeka koji se utopio.

Darko za "Nezavisne" priča da je emotivno teško prihvatiti akcije u kojima se traga za smrtno stradalima, ali da ga takvi događaji ne obeshrabruju da u svakoj novoj akciji pruži maksimum.

Tako se krajem prošle godine našao u zemljotresom pogođenoj Kostajnici.

"Bio sam osam dana u Kostajnici. Bilo je tužno gledati ljude koji su ostali bez krova nad glavom. Pomogli smo unesrećenim ljudima koliko je to bilo u našoj moći, pretežno smo rušili oštećene dimnjake, da ne bi sami padali i tako stvarali još veću štetu", prisjeća se ovaj požrtvovani volonter, koji nema stalno zaposlenje.

Mladima poručuje da volonterski rad, ako se za njega odluče, može samo da im služi na čast, ali kazuje da je svjestan i da danas većina mladih ne želi da radi ni plaćen posao, a pogotovo onaj za koji nema novčane nadoknade.

A Darkovi sugrađani svjesni su zasluga ovog mladog momka te se na njegovom Facebook profilu mogu naći brojne pohvale na račun njegovog lika i djela, a jedna, koja možda najbolje opisuje čovjeka koji živote drugih stavlja ispred vlastitog, glasi: "'Wolf' je iznjedrio još jednog poštenog, časnog, vrijednog čovjeka, sa srcem i dušom. Toliko puta si bio gore visoko, ali nikada ove ispod sebe nisi gledao s visine! Bravo, Darko, ponosimo se tobom!".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije