Društvo

Srna: Bosić vrši bezočan politički pritisak na agenciju; Bosić najavljuje tužbu

Srna: Bosić vrši bezočan politički pritisak na agenciju; Bosić najavljuje tužbu
Srna: Bosić vrši bezočan politički pritisak na agenciju; Bosić najavljuje tužbu

BANJALUKA - Novinska agencija Republike Srpske "SRNA" užasnuta je optužbama predsjednika SDS-a Mladena Bosića - da se Srna "ponovo našla u ulozi saučesnika kriminalne hobotnice u Republici Srpskoj" - i traži od svih relevantnih domaćih i međunarodnih institucija i udruženja za zaštitu slobode medija, kao i nadležnih pravosudnih institucija, da reaguju i zaposlene u ovoj medijskoj kući zaštite od ovako monstruoznog političkog pritiska.

Kako je saopšteno, osim toga što ovaj bezočan politički pritisak vrši pred očima cjelokupne javnosti, tvrdnjama da se Srna "našla u ulozi saučesnika kriminalne hobotnice u Republici Srpskoj" Bosić kriminalcima proglašava i samim tim dovodi u opasnost cijeli jedan kolektiv i sve zaposlene u njemu, a pritiskom na urednike i novinare svjesno pokušava da utiče i na samu uređivačku politiku Agencije.

Srna napominje da "ovo nije prvi brutalan napad na Srnu od SDS-a, ali i drugih političkih partija, među kojima izdvajaju samo neke od posljednjih: tvrdnju SDS-a da Srna plasira "laži i tračeve", PDP-a da je Srna "dotakla dno novinarstva" i tvrdnju NDP-a da u Srni rade "medijske hijene koje se trude da narodu prodaju maglu", a sve to zbog vijesti ugledne ruske agencije "Sputnjik" koju je Srna samo prenijela, kao i hiljade drugih vijesti prije toga od desetine različitih medijskih kuća".

Takođe, podsjećaju da je Srna tokom predizbornih kampanja 2012. i 2014. godine svakodnevno bila meta brutalnih političkih napada od pojedinaca iz pojedinih partija, posebno iz SDS-a, PDP-a i NDP-a, iako je krajnje profesionalno i svakodnevno pratila aktivnosti ovih stranaka.

Ni tada, kao ni mnogo puta kasnije, navedeno je u saopštenju, Srna nije reagovala na brojne pritiske i neistine iznesene na račun Agencije iz najbolje želje da se dodatno ne zaoštrava sukob na javnoj sceni Republike Srpske, koju su najviše zagadile upravo političke elite.

S obzirom na to da se politički pritisci i brutalni medijski napadi, ne samo nastavljaju, nego i umnožavaju, "prinuđeni smo da zaštitu zatražimo kod relevantnih domaćih i međunarodnih institucija i udruženja koji se bave zaštitom slobode medija, kao i kod nadležnih pravosudnih institucija", navedeno je u saopštenju.

Srna, kao kičma medijskog tijela Republike Srpske, nastaviće da obavlja svoj posao profesionalno i odgovorno kao i do sada, a od svih političkih faktora u Republici Srpskoj i BiH očekuje da svoj posao rade u korist svih građana i da im se, kako je navedeno u saopštenju, političko djelovanje ne svodi na liječenje svojih političkih frustracija napadima na medije.

Bosić najavljuje tužbu zbog laži SRNE

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić najavio je tužbu zbog laži,koje je emitovala novinska agencija SRNA.

"Novinska agencija SRNA se ponovo našla u ulozi saučenika kriminalne hobotnice u Republici Srpskoj, plasirajući laži u svom servisu. Jedna od poslednjih laži je vijest da je SIPA meni dostavila dokumentaciju o kreditu koji je Milorad Dodik digao kod Pavlović banke godinu dana nakon što je kupio vilu na Dedinju", kaže Bosić u pisanoj izjavi, dostavljenoj medijima.

Naglašava da za tužbu koju ću podnijeti protiv odgovornih za ovu laž ima nedvosmislene dokaze i svjedoke.

"Autor te konstrukcije je Dodikov advokat za pranje i prikrivanje kriminala Bubić koji je tu tezu iznio i na suđenju povodom Dodikove tužbe protiv mene, a koju sam demantovao", saopštava Bosić.

On podsjeća da je ranije upoznao javnost da je kopiju dokumentacije o Dodikovom kreditu dostavilo lice zaposleno u banci koje je imalo pristup dokumentima, i da smo mi to proslijedili nadležnim institucijama na provjeru.

"Ovim se nastavlja korištenje javnih medija SRNE i RTRS-a u funkciji zaštite krupnog kriminala u Republici Srpskoj i plasiranje laži protiv svih koji ukazuju na dokaze o pljačkama milionskih razmjera", kaže Bosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije