Društvo

Pratite nas na Google news

Šta donosi novi pravilnik o vozačkoj dozvoli u BiH?

Šta donosi novi pravilnik o vozačkoj dozvoli u BiH?
Foto: Velibor Tripić | Šta donosi novi pravilnik o vozačkoj dozvoli u BiH?
Dragan Sladojević

​BANJALUKA, SARAJEVO - Budete li se obučavali za vožnju i položili vozački ispit u vozilu s automatskim mjenjačem, za volan automobila s manuelnim mjenjačem nećete smjeti sjedati.

Policajcu će, kada vas zaustavi, lako biti da utvrdi vrstu mjenjača na automobilu u kojem ste prešli put od polaznika do vozača.

"Licu koje je osposobljavanje i ispit za vozača obavljalo na vozilu s automatskim mjenjačem se u vozačkoj dozvoli, u rubrici napomena, unosi izraz 'automatski prenos'", navedeno je u Pravilniku o vozačkoj dozvoli, koji je objavljen u "Službenom glasniku BiH".

Pravilnik, koji je juče stupio na snagu, donosi još nekoliko novina. Na primjer, zakon je već propisao da vozaču B kategorije, koji taj status ima do dvije godine, četiri kaznena boda oduzimaju vozačku dozvolu, a pravilnik je sada propisao i proceduru za dobijanje nove.

"Takav vozač polagaće ispočetka, ali mu se priznaje ranija obuka", pojašnjava izvor "Nezavisnih".

Kako je "Nezavisnim" potvrđeno iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, Pravilnik o vozačkoj dozvoli donijeli su u saradnji s nadležnim entitetskim i kantonalnim organima za unutrašnje poslove i nadležnim organom za unutrašnje poslove Brčko distrikta.

"Ovim pravilnikom propisuju se oblik, izgled i sadržaj obrasca vozačke dozvole, postupak i način izdavanja vozačke dozvole, zamjena vozačke dozvole i strane vozačke dozvole, poništavanje vozačke dozvole, te način vođenja evidencije o vozačkim dozvolama", pojašnjavaju iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Kako dodaju, ovim pravilnikom preciziran je i postupak zamjene inostrane vozačke dozvole. Pojednostavljene su administrativne procedure koje su bile na snazi, te je propisan rok do kada se nakon položenog ispita za vozača treba predati zahtjev za izdavanje vozačke dozvole.

Uvidom u pravilnik ustanovili smo da, nakon što dobijete uvjerenje da ste položili vozački ispit, imate do tri mjeseca roka da predate zahtjev za izdavanje vozačke dozvole.

U novom Pravilniku o vozačkoj dozvoli postoji još jedna novina. Naime, vozač koji iz vjerskih razloga ili po narodnim običajima nosi šešir, kapu ili maramu, može se s njima fotografisati za vozačku dozvolu, ali samo na način da karakteristike lica od početka brade do vrha čela, kao i obje ivice lica, moraju biti jasno prikazani.

Ovim pravilnikom prestaje primjena ranijeg pravilnika iz 2007, te njegovih izmjena i dopuna iz 2015. godine, a koji ovo pitanje nisu jasno definisali.

"Osobe koje iz vjerskih razloga ili prema narodnim običajima nose šešir, kapu ili maramu mogu se fotografirati sa šeširom, kapom ili maramom, s tim što čelo ne smije biti prekriveno", pisalo je u pravilniku iz 2007. godine, dok način fotografisanja vozača nije tretiran izmjenama iz 2015. godine.

Novim pravilnikom propisano je i da je vozač, pri podnošenju zahtjeva za vozačku dozvolu, dužan da se ponovo fotografiše ukoliko se utvrdi da je došlo do izmjene njegovog ili njenog lika u odnosu na fotografiju koja je u evidenciji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije