Društvo

Statistika svjedoči koliko se BiH promijenila od 16. februara do 29. marta

Statistika svjedoči koliko se BiH promijenila od 16. februara do 29. marta
Foto: NN/Agencije | Statistika koja svjedoči koliko se BiH promijenila od 16. februara do 29. marta

Kako bi se spriječilo širenje virusa korona u mnogim državama svijeta ograničeno je kretanje i posjete trgovinama, pekarama, parkovima i drugim mjestima.

Da bi nam pobliže prikazali kako sve to izgleda Google je juče objavio izvještaje iz 131 države koji pokazuju podatke o posjetama ovim nabrojanim mjestima.

Google je analizirao podatke milijardu korisnika, odnosno lokacije njihovih pametnih telefona, kako bi 'pojasnili' zdravstvenim radnicima koliko mjere vlade poštuju sami građane.

Takođe, u izvještaju napominju da se ovi podaci ne trebaju koristiti za medicinsku dijagnostiku, nikakve prognoze ili svrhe liječenja.

Park Mladen Stojanović, Banjaluka - Foto: Velibor Tripić
Park Mladen Stojanović, Banjaluka - Foto: Velibor Tripić

Izvještaji prikazuju grafikone s posjetama podzemnoj željeznici, autobuskim ili željezničkim stanicama, trgovinama i drugim mjestima između 16. februra i 29. marta ove godine.

Što se tiče BiH, u periodu od 16. februara do 29. marta posjeta buticima i mjestima za razonodu pala je za 76 odsto, trgovinama, supermarketima, tržnicama i apotekama za 50 odsto, parkovima za 22 odsto, putničkim terminalima za 59 odsto i radnima mjetima za 50 odsto. Istovremeno, boravak o domovima porastao je za 13 odsto.

U Italiji su posjete trgovinama i mjestima za razonodu, uključujući i restorane i kina, pali 94 odsto, dok su odlasci na radna mjesta pali za 63 odsto. Posjeti trgovinama sa namirnicama i apotekama pali su za 85 odsto, dok su posjete parkovima pale za 90 odsto, piše Reuters.

Bolonja, Italija - Foto: Tanjug/AP
Bolonja, Italija - Foto: Tanjug/AP

Googleovi podaci pokazuju koliko je izazovno ljude udaljiti jedne od drugih. Odlasci u trgovine namirnicama u Singapuru i Velikoj Britaniji u tom su se intervalu povećali jer su u tim zemljama mjere poput karantina tek stupale na snagu. Posjete parkovima u okruzima oko San Francisca u martu su drastično skočili, što je vlasti natjeralo da te lokacije privremeno zatvori.

Podaci za Japan, koji nije uveo toliko stroga ograničenja kretanja, kažu da su tamo odlasci u trgovine i mjesta za razonodu pala tek 26 odsto, dok su odlasci na posao pali za samo devet odsto.

Dezinfekcija u Japanu - Foto: Tanjug/AP
Dezinfekcija u Japanu - Foto: Tanjug/AP

Korona virus je širom svijeta zarazio više od milion ljudi, a od bolesti COVID-19 je preminulo više do 53 hiljade ljudi.

Epidemiolozi ističu kako bi analiza kretanja po dobi, prihodima i drugim demografskim podacima mogla prilagoditi obraćanja vlasti javnosti.

Google, koji prikuplja demografske podatke tokom korištenja svojih usluga, tvrdi da ne izvještava o demografskim podacima, ali da je otvoren za pružanje dodatnih informacija u narednim izvještajima.

"Ovi izvještaji razvijeni su kako bi bili od pomoći, a da poštuju naše stroge protokole i politike oko privatnosti", napisale su doktorica Karen DeSalvo, čelnica Googlea za zdravlje, te Jen Fitzpatrick, potpredsjednica Google Gea, u objavi na blogu.

Centar Atine - Foto: Tanjug/Ap
Centar Atine - Foto: Tanjug/Ap

Google ističe kako je objavio izvještaje da bi izbjegao bilo kakve nejasnoće o tome što predaje vlastima, u vrijeme dok svijetom traje rasprava o ravnoteži između privatnosti i potencijala korištenja tehnologija za borbu protiv koronavirusa.

Države poput Kine, Singapura i Južne Koreje od svojih državljana traže da koriste aplikacije i druge tehnologije kako bi kontrolisali njihovo poštivanje karantene, ali aktivisti tvrde kako to može ugroziti njihove individualne slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije