Društvo

Stradalo oko 5% usjeva u RS, najviše kukuruz i voće

Stradalo oko 5% usjeva u RS, najviše kukuruz i voće
Foto: N.N. | Zbog grada stradalo oko 5% od ukupnih usjeva u RS: Najviše uništeni kukuruz i voće

BANJALUKA, PRIJEDOR - Kada je grad pogodio pojedina područja u RS, stradalo je oko pet odsto od ukupnih poljoprivrednih usjeva, među kojima je najviše zastupljen kukuruz, rekao je juče Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS.

"Tokom nevremena na području Banjaluke, Prijedora i dijela prema Doboju, najviše su stradali usjevi kukuruza te povrće i voće, koje je skroz uništeno. Računamo da je većina pšenice skinuta s njiva i tu je manja šteta, ali je na ostalim usjevima šteta velika", rekao je Usorac.

On kaže da uslovi za strna žita nisu bili baš dobri tokom ove godine, jer je bilo hladnije vrijeme sa dosta padavina.

"Grad je sada napravio neravnomjerno štetu, te je nekim poljoprivrednim proizvođačima u RS stradalo sve, a nekima ništa", rekao je Usorac.

Dalibor Lajić, predsjednik Savjeta MZ Gornja Lamovita, kod Prijedora, kaže da su, pored objekata i oštećenih petnaestak automobila, najviše stradali kukuruz, kruške, jabuke, šljive i bašte.

"Strna žita su otprilike skinuta s njiva, tako da je pšenica spasena. Šteta je za mještane nemjerljiva, a finansijski se ne može definisati na prvi pogled, te ljudi trenutno prijavljuju štetu i očekuju pomoć od Vlade RS", rekao je Lajić za "Nezavisne" i dodao da se narod međusobno solidariše i pomaže u ovakvim trenucima.

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koji je juče posjetio stradala područja u Verićima i Gornjoj Lamovitoj, rekao je da će Vlada RS i nadležne institucije pružiti pomoć svim poljoprivrednim proizvođačima iz Banjaluke i Prijedora koji su pretrpjeli veliku štetu u nevremenu.

"Nemoguće ih je sada procijeniti, ali komisije će se to utvrditi. U svakom slučaju, pružićemo pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli značajnu štetu", rekao je Mirjanić u Verićima, kod Banjaluke.

Foto: Srna
Foto: Srna

Dodao je da je na uskom dijelu ovog područja postojala situacija elementarne nepogode, iako je postojao efikasan sistem djelovanja, kada je riječ o protivgradnoj preventivi.

Vinka Savić, mještanka Verića, kod Banjaluke, koja ima farmu od 75 goveda, kaže da još ne može procijeniti štetu u ovoj vremenskoj katastrofi.

"Pošto hranim stoku, samo u sjetvu kukuruza uložim od 30.000 do 40.000 KM, a gdje je ostalo", kaže Savićeva.

Dragomir Vujković iz Babića, koji ima voćnjak od nepuna dva hektara jabuke i šljive, izjavio je da je šljiva stradala 90 odsto i da na stablima nema više plodova.

"Po mojoj procjeni, oko 80 odsto plodova koji su ostali na stablima jabuke je udareno, a oko 35 odsto je oboreno na zemlju i ostaje nešto cijelih plodova na kojima smo izvršili tretman da ne dođe do truleži, ali bojim se da ćemo imati preveliku trulež", rekao je Vujković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije