Društvo

Studenti traže povratak u sobe SC "Nikola Tesla" prije ispita

Studenti traže povratak u sobe SC "Nikola Tesla" prije ispita
Foto: Vladimir Stojaković | Studenti traže povratak u sobe SC "Nikola Tesla" prije ispita

BANJALUKA - Nadležni su donijeli odluku da ispitni rokovi na fakultetima u Republici Srpskoj krenu od 1. juna, ali su studenti koji su stanari Studentskog centra "Nikola Tesla" zabrinuti, jer ne znaju gdje će boraviti kad dođu na ispite, odnosno kada bi mogli da počnu da se vrate u paviljone koji su trenutno u funkciji karantina za zaražene od korone.

Dragoslav Topić, direktor SC "Nikola Tesla", kazao je u petak za "Nezavisne" da prvi i drugi paviljon još nisu vraćeni njima na upravljanje, jer je početkom pandemije izazvane virusom korona odlučeno da dva paviljona budu karantin za lica pozitivna na virus korona koja nemaju teže simptome bolesti.

"Ono što mi moramo uraditi je vidjeti na koji način smjestiti studente prije ispitnih rokova, te na koji im način obezbijediti alternativni smještaj ako bude potrebe", kazao je Topić.

Prema njegovim riječima, još čekaju odluku Vlade RS i njene naredbe, te je dodao da su u prvom paviljonu i dalje smješteni pacijenti koji su zaraženi virusom kovidom-19.

Ljubiša Karlica, predsjednik Skupštine studenata SC "Nikola Tesla", ističe da čekaju sjednicu Upravnog odbora, na kojoj bi bilo razgovarano o tome kada bi studenti mogli da budu vraćeni u SC "Nikola Tesla".

"Još ne znamo tačan datum kada bi studenti mogli da se vraćaju u dom, ali svima nam je u interesu da to bude što ranije, jer evo ispitni rokovi počinju 1. juna", kazao je Karlica.

Dodao je da svakodnevno imaju mnogo poziva od studenta koji se interesuju kada bi mogli da počnu da sa useljavanjem.

Prema njegovim riječima, kad SC "Nikola Tesla" počne s useljavanjem i menza za studente će početi s radom.

Marko Ćurko, student treće godine šumarskog fakulteta iz Šipova, rekao je da što se tiče useljenja studenata u domove još čekaju odgovore nadležnih.

"Znamo da se u prvom paviljonu nalaze zaraženi, dok je drugi paviljon slobodan. Nadamo se da će se studenti koji su smješteni u drugom, trećem i četvrtom paviljonu vratiti u iste, a da će se za studente prvog paviljona pronaći odgovarajući alternativni smještaj", kazao je on.

Dodao je da je za studente najbitnije da se usele prije početka ispitnog roka, kako bi na vrijeme mogli ispuniti sve predispitne obaveze.

Anja Savić, studentkinja mašinskog fakulteta iz Nevesinja, kazala je da se nada da će im u skorije vrijeme javiti da mogu da krenu sa smještajem u dom.

"Iskreno se nadam da neće čekati kraj mjeseca da nam jave da možemo da se vratimo, jer nam je bitno da budemo tu kada krenu ispiti i da smjestimo svoje stvari", kazala je Anja.

Iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske istakli su kratko da bi počekom naredne sedmice trebalo da se zna više detalja o useljavanju studenta u Studentski centar "Nikola Tesla".

Podsjetimo, sva četiri paviljona Sudentskog centra "Nikola Tesla" od polovina marta su zatvorena zbog aktuelne situacije s virusom korona u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije