Društvo

Sunce pokrenulo migrantski talas u USK

Sunce pokrenulo migrantski talas u USK
Foto: Arhiva / Ilustracija | Sunce pokrenulo migrantski talas u USK

BIHAĆ - Bezbjednosna situacija na području Unsko-sanskog kantona u svjetlu migrantske krize je pod kontrolom, kažu nadležni, iako se povremeno bilježe krivična djela čiji su počinioci migranti.

Posljednji takav događaj zabilježen je prije nekoliko dana u Bihaću, kada je migrant nožem u leđa lakše povrijedio jednog Bišćanina.

"Ovaj slučaj nam je prijavio oštećeni, nama je počinilac još nepoznat i za njim tragamo", kaže Ale Šiljdedić, portparol policije USK.

Prema njegovim riječima, dolaskom lijepog vremena povećan je broj migranata koji dolaze na područje ovog kantona.

"Razlog tome je što migranti koriste lijepo vrijeme za pokret i odlazak u gejm, kako oni nazivaju pokušaje prelaska granice s Hrvatskom. Značajan broj u tome uspije, ali mnoge i vrati hrvatska policija, pa oni potom ponovo planiraju odlazak u gejm i čekaju povoljnu priliku. Uglavnom, ukupan broj migranata je isti, s tim što se ljudi mijenjaju, jer jedni dolaze, a drugi odlaze", kaže Šiljdedić.

Prema njegovim riječima, u pet prihvatnih centara u USK trenutno je smješteno oko 2.100 korisnika, a procjene su da isto toliko migranata boravi na otvorenom. "Oni su smještaj pronašli u napuštenim i devastiranim objektima na području Bihaća i Velike Kladuše, kao i u improvizovanim šatorskim naseljima koje prave u blizini hrvatske granice. Situacija se bitno mijenja i u posljednje četiri godine imamo sličan scenario. Kako će se stanje dalje razvijati, teško je prognozirati", istakao je Šiljdedić.

Inače, najveći broj migranata u Unsko-sanski kanton dolazi preko Ključa, gdje ih policija na kontrolom punktu u naselju Velečevo izvodi iz vozila i pokušava onemogućiti njihovo dalje putovanje. Međutim, oni potom putuju pješice prema Bihaću i Velikoj Kladuši, a volonteri Crvenog križa u Ključu kažu kako je u posljednje vrijeme povećan broj dolazaka migrantskih porodica s malom djecom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije