Društvo

Sve manje migranata na ulicama Bihaća i Velike Kladuše

Sve manje migranata na ulicama Bihaća i Velike Kladuše
Foto: Zlatan Čekić | Sve manje migranata na ulicama Bihaća i Velike Kladuše

BIHAĆ - Situacija po pitanju migranata na području Unsko-sanskog kantona značajno je povoljnija u odnosu na ranije godine, a prema podacima policije trenutno na ovom području boravi oko 1.500 stranih državljana.

"Stanje je neuporedivo bolje, a najveći broj migranata ove hladne zimske dane provodi u prihvatnim centrima. Tamo je izmještena i većina onih koji su boravili u divljim kampovima i improvizovanim naseljima, pa se može reći kako je humanitarna situacija dosta povoljna", kaže Adnan Beganović, portparol MUP-a USK.

Prema njegovim riječima, 110 migranata boravi u centru Borići u Bihaću, 420 osoba je smješteno u kampu Lipa, dok u Velikoj Kladuši trenutno borave 392 osobe.

Beganović je dodao kako policija situaciju s migrantima koordinira u saradnji sa Službom za strance BiH, a one koje zateknu da borave u napuštenim i devastiranim objektima prebacuju potom u kamp Lipa. Tokom tih akcija nije bilo problema niti protivljenja migranata, koji su svjesni da s pogoršanjem vremenskih prilika moraju pronaći sigurnije utočište.

"U ovom trenutku prvi put imamo situaciju da više migranata odlazi s područja Unsko-sanskog kantona nego što ih dolazi. Oni koji ne uspiju da pređu preko hrvatske granice vraćaju se u Sarajevo ili Srbiju, pa pokušavaju pronaći neku drugu rutu za odlazak u zapadnoevropske zemlje, jer im ova naša jednostavno nije više isplativa", kaže Beganović.

Sekretar Crvenog križa USK Salem Midžić kaže kako broj korisnika u kampu Lipa neprestano varira te im se distribuiraju dva dnevna obroka. "Uspijevamo zadovoljiti sve potrebe migranata za hranom i drugim potrepštinama, a humanitarna situacija je stabilna", istakao je Midžić.

Premijer USK Mustafa Ružnić kaže kako ovu zimu većina migranata provodi u adekvatnom smještaju.

"Zahvaljujući dobroj saradnji i koordinaciji svih nadležnih institucija, došlo je do značajnog smanjenja priliva migranata u naš kanton. Na ulicama Bihaća i Velike Kladuše mnogo ih je manji broj, a i oni su postali svjesni da sada smještaj moraju tražiti u nadležnim kampovima i van naseljenih područja", kazao je Ružnić.

U narednom periodu vlasti u USK planiraju zatvaranje kampa u Velikoj Kladuši, ta prebacivanje njegovih korisnika u Lipu, čiji smještajni kapaciteti sada iznose oko 1.500 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije