Društvo

Sve što treba da znate o boračkom dodatku u Republici Srpskoj

Sve što treba da znate o boračkom dodatku u Republici Srpskoj
Foto: Velibor Tripić | Sve što trebate da znate o boračkom dodatku u Republici Srpskoj

BANJALUKA – U Republici Srpskoj počela je prijava za jedinstveni borački dodatak.

Međutim, i pored instrukcija koje je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske dostavilo nadležnim gradskim, odnosno opštinskim organima u vezi sa zaprimanjem zahtjeva, brojni borci i dalje imaju nedoumice na koji način će se prijavljivati i ko sve ima pravo na na dodatak.

Zbog toga, u nastavku donosimo detalje svega što treba da znate o boračkom dodatku.

Borački dodatak u Republici Srpskoj će dobiti svi borci koji imaju najmanje jedan mjesec učešća u zoni borbenih dejstava.

"Ko nije bio u zoni borbenih dejstava nema pravo na borački dodatak. Dakle, onaj borac ko je borac sedme kategorije, a ima vojnu poštu tamo neku 70-tih godina da je bio na radnoj obavezi u Čajevcu, on nema mjeseci učešća u zoni borbenih dejstava i ne treba dolaziti da se prijavljuje za dodatak. Ovo će se isključivo plaćati po mjesecu u zoni borbenih dejstava. Ko ima mjesec, dobiće za mjesec, ko ima 50 mjeseci dobiće za 50", pojašnjava Goran Rogić, predsjednik Boračke organizacije Banjaluka.

Čim se borci prijave za jedinstveni mjesečni borački dodatak, već od idućeg mjeseca imaju pravo na isplatu sredstava.

"Sada se podnose zahtjevi, dobijaju rješenje i počinje im isplata. Na primjer, ako oni podnesu sada zahtjev, kada se to okonča, njima od oktobra počinje isplata 2,20 KM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava. A od Nove godine, tačnije od 1. januara 2024. godine, ti isti ljudi, dakle svi koji su uvedeni u pravo (uključujući i one koji su primali dodatak odranije) primaće 3 KM po mjesecu u zoni borbenih dejstava. Za tu namjenu Vlada RS je u idućoj godini obezbijedila dodatnih 150 miliona KM", naglašava Rogić.

Da bi ostvarili jedinstveni borački dodatak, potrebno je da se u sjedište opštine ili grada donesu samo kopiju lične karte i kopiju tekućeg računa, ukoliko će se isplata vršiti tim putem.

"Nema nikakvog roka do 1. oktobra za podnošenje zahtjeva. Čim borac podnese, od narednog mjeseva počinje primati borački dodatak. I dosad je bilo da oni borci koji su napunili 60 godina, podnose zahjtev i već od narednog mjeseca počinju primati dodatak. Opštinska odjeljenja neće moći ni riješiti odjednom sve te zahtjeve, jer imaju dnevno sigurno i po 500. Neće borci izgubiti ništa neka se ne sekiraju", kaže Rogić.

Ljudi koji su dosad primali mjesečni borački dodatak, ne treba da ponovo podnose zahtjeve.

"Zahtjeve podnose isključivo oni koji nisu primali dosad mjesečni borački dodatak, a imaju mjeseci u zoni borbenih dejstava", kaže Rogić.

Da li civili koji su bili u zoni borbenih dejstava, a pomagali u vojsci, na primjer pomagali u smislu pripreme hrane, ili neke druge vrste pomoći, imaju pravo na borački?

"Ne ne. Ovo se isključivo odnosi na pripadnike Vojske Republike Srpske koji imaju rješenje zvaničnog organa o kategoriji borca i u toj kategorizaciji stoji da je bio u zoni borbenih dejstava", dodaje predsjednik Gradske boračke organizacije Banjaluka.

Da li je ovo trajna odluka?

"Ne može biti drugačije nego trajno. Dosad je bila Uredba o boračkom dodatku, sada se ona mijenja i biće ovakva. To je nešto što je zakonska kategorija. Ne radimo više ono kao socijalna pomoć, pa se pitamo hoće li biti ili neće. To je sistemsko rješenje", poručio je Rogić.

Proračun koji je pravljen po ovom pitanju govori da u Srpskoj pravo na jedinstveni borački dodatak ima nešto više od 190 hiljada boraca.

"Proračun je pravljen na tu cifru se isplaćuje po 2,20 KM, a od početka iduće godine isplata će biti po tri marke", navodi Rogić.

Borci traže da se u jedinstveni borački dodatak uvedu i ratni-vojni invalidi.

"Oni još nisu riješeni. Mi tražimo da budu i oni, koji su otišli u zaštićenu penziju, zbog rane, povrede/ozljede zadobijene u ratu, a neki su nažalost ostali i bez dijela tijela. Oni su otišli u invalidsku penziju na osnovu ratne povrede i imaju tamo neku zasluženu veću penziju. Mi insistiramo da i oni uđu u taj broj. Tu je sad neki kuršus u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, oni nešto izvoljevaju, ali mi smo njih uračunali u tih 193.000 i u te pare koje smo planirali. Njih ima negdje oko 2.800", naglasio je Rogić. 

Inače, zahtjevi za borački dodatak prouzrokovali su ogromne gužve u gradskim upravama i opštinama širom Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije