Društvo

Sve više dobrovoljnih davalaca krvi u RS

Sve više dobrovoljnih davalaca krvi u RS
Foto: N.N. | Sve više dobrovoljnih davalaca krvi u RS

BANJALUKA - Dobrovoljno davalaštvo krvi u RS je u stalnom porastu iz godine u godinu, a Zavod za transfuzijsku medicinu RS sa svojim organizacionim jedinicama prošle godine je prikupio i obradio oko 37.000 doza krvi.

Rekla je ovo za "Nezavisne" Veselka Ćejić, šefica za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS.

"Od ukupnog broja davalaca krvi, dobrovoljnih je bilo oko 70 odsto. Krvna grupa je biološka karakteristika koja se pod normalnim uslovima ne mijenja i prenosi se s generacije na generaciju", kazala je Ćejićeva.

Prema njenim riječima, kod nas je najrasprostranjenija grupa A+ sa 35 odsto, a najmanju zastupljenost ima AB- s oko 1,5 odsto.

"Tako su i zalihe krvi u našem zavodu popunjene srazmjerno prisutnosti krvnih grupa u našoj populaciji", dodaje Ćejićeva.

Prema njenim riječima, svakodnevno stanje zaliha krvi i krvnih komponenti se mijenja, što zavisi od potrošnje i zahtjeva koje dobijaju od klinika, kao i potražnje krvnih grupa pacijenata.

Istakla je da je tokom prošle godine bilo 290 zvaničnih akcija darivanja krvi širom RS.

"Prošle godine u akcijama su učestvovali i pojedinci i namjenski davaoci, ali i organizovane su akcije škola, preduzeća i aktiva", pojasnila je Ćejićeva.

Veće akcije su održane u MUP-u RS, "Elektrokrajini" Banjaluka, CK Prnjavor, CK Kotor Varoš, CK Čelinac, CK Omarska, CK Modriča, CK Šamac, CK Kozarska Dubica, Udruženju DDK Laktaši, DDK Teslić, DDK Rudar Ugljevik i HE na Trebišnjici.

"Akcije su u 2019. trajale cijele godine i možemo samo naglasiti da je dobrovoljno davalaštvo ove dragocjene tečnosti u stalnom porastu u RS", rekla je Ćejićeva.

Žiko Todorović, rekorder u darivanju krvi prema evidenciji Crvenog krsta RS, koji je dosad dao krv više od 240 puta, istakao je da je veoma važno da se iz godine u godinu povećava broj doza krvi i dobrovoljnih davalaca.

"Jedino što mogu zamjeriti je to da društvo ne vodi dovoljno računa o dobrovoljnim davaocima krvi", kaže Todorović.

Naglasio je da je veoma srećan kad daruje krv jer na taj način možda nekome spasava život.

"Takođe, samim darovanjem krvi ona se regeneriše i podmlađuje, pa se i ja osjećam bolje. Planiram da ovu dragocjenu tečnost darujem onima kojima je ona potrebna dok god budem mogao", zaključio je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije