Društvo

Sveska odgodila poziv za vakcinaciju u Banjaluci

Sveska odgodila poziv za vakcinaciju u Banjaluci
Foto: N.N. | Sveska odgodila poziv za vakcinaciju u Banjaluci

BANJALUKA, PRIJEDOR - Prijave građana Banjaluke starijih od 65 godina koji su se među prvima prijavili za vakcinaciju naknadno su unesene u elektronski sistem evidencije prijavljenih za imunizaciju, a neki od njih su nam se požalili da iako su se već prvi dan prijavili još čekaju poziv na imunizaciju.

Tako se "Nezavisnim novinama" obratio bračni par stariji od 65 godina iz Banjaluke, tvrdeći da su se prvi dan, kada je otvorena mogućnost prijavljivanja za imunizaciju, prijavili odlaskom u ambulantu porodične medicine, ali da sve dosad nisu pozvani da prime svoje doze ruske vakcine sputnjik V.

Kako nam je rečeno u Domu zdravlja Banjaluka, dosad se prijavilo oko 14.000 osoba ove životne dobi, a vakcinisano je oko 6.000.

"Samo u periodu od 11. do 15. marta za vakcinaciju se prijavilo oko 5.000 građana", naveli su u banjalučkom Domu zdravlja.

Kako "Nezavisne" nezvanično saznaju, imena građana koji su se prvi prijavili za imunizaciju medicinsko osoblje je unosilo prvo u sveske, dok su oni koji su se prijavili kada se počeo koristiti elektronski sistem prvi ulazili na liste.

To znači da su građani koji su se prijavili nešto kasnije, nakon uvođenja ovog sistema, bili prvi unošeni u sistem, a naknadno se pristupilo unošenju imena onih koji su se prijavljivali prvih dana putem telefonskih poziva ili odlaskom u ambulante porodične medicine.

Sa druge strane, Mladen Šukalo, šef porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka, za "Nezavisne novine" je kazao da je mala vjerovatnoća da je ovo moglo dovesti do navedenog nesklada.

"To čini razliku od samo nekoliko dana, kada su svi građani uneseni u elektronsku evidenciju. Imajući u vidu da se građani pozivaju oko mjesec dana, mala je vjerovatnoća za to", rekao je Šukalo.

Dodao je da je u početku bilo veoma teško pratiti ko se prije iz koje od 35 ambulanti, koliko ih je u Banjaluci, prijavio.

"Nakon mjesec dana pozivanja građana sve je manja vjerovatnoća nesklada koji je mogao biti razlog na početku", naveo je Šukalo. Istakao je da problem predstavlja i to što građani imaju predrasude prema nekim vakcinama.

Potvrdio je da je za imunizaciju počelo pozivanje i osoba mlađih od 65 godina koje boluju od rizičnih hroničnih oboljenja.

"To su osobe koje na primjer imaju autoimuna oboljenja, koje su u najvećem riziku od potencijalne infekcije. Naravno, obuhvat te kategorije takođe zavisi od broja dostupnih vakcina, jer moramo uvažiti njihova posebna hronična oboljenja, kod kojih mora biti određenih opreza kada su u pitanju određene vakcine", zaključio je Šukalo.

Kada je riječ o nabavci novih vakcina protiv virusa korona, "Nezavisnim" je potvrđeno da bi danas iz Rusije za Republiku Srpsku trebalo da krene još jedan kontingent od 25.000 doza ruskog sputnjika V, a dolazak se očekuje sutra.

Ovo je za "Nezavisne" potvrdio Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, koji kaže da bi uskoro trebalo da stigne još jedan kontingent od 25.000 doza ruskih vakcina.

"Pored ovih 25.000 vakcina, sutra će stići i dodatnih 1.300 doza druge komponente vakcina, kojima će biti namirene vakcine koje su propale u Prijedoru", kazao je Perović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije