Društvo

Svinjokolj uveliko počeo, klanje i tranžiranje naplaćuju i do 130 KM

Svinjokolj uveliko počeo, klanje i tranžiranje naplaćuju i do 130 KM
Foto: N.N. | Svinjokolj u RS uveliko počeo, klanje i tranžiranje naplaćuju i do 130 KM

BANJALUKA - Ukoliko sami ne možete da obavite klanje i obradu svinjskog mesa, veliki broj mesara nudi takve usluge, koje koštaju od 80 KM pa do 130 KM, u zavisnosti od veličine svinje.

Tako možete pronaći veliki broj oglasa u kojima nude usluge klanja, šurenja, čišćenja, pajcovanja i tranžiranja mesa, kao i sječenje te topljenje masti.

Sama cijena zavisi od veličine svinje, pa je tako potrebno izdvojiti od 50 do 80 KM po komadu za klanje, šurenje, ćišćenje te tranžiranje mesa i slanine.

Ukoliko želite da vam se uradi i sječenje te topljenje masti, odnosno pravljenje čvaraka, potrebno je da izdvojite dodatnih 30 do 50 KM po komadu, u zavisnosti od veličine svinje.

Takođe, usluga pajcovanja mesa dodatno se naplaćuje i iznosi 10 KM po komadu, bez obzira na veličinu.

Svakako, uz to treba da platite i pregled mesa, što vam stručnjaci savjetuju, te upozoravaju da je u posljednjih mjesec dana u četiri grada u RS utvrđena trihinela u svinjskom mesu.

"U posljednjih mjesec dana, slučajevi trihinele zabilježeni su u Bijeljini, Gradišci, Banjaluci i Zvorniku", rekao je za "Nezavisne novine" Saša Bošković, predsjednik Veterinarske komore RS.

Prema njegovim riječima, veoma bitno je da se meso nosi na analizu.

"Veoma je bitno analizirati meso, jer se tako prekida prirodni niz širenja bolesti, koji ide od divljih i domaćih svinja, pa do čovjeka. Zato je bitno da se pregled mesa na trihinelu radi kontinuirano", istakao je Bošković.

U RS, kako Bošković kaže, nije bilo masovnog trovanja trihinelom u zadnjih desetak godina.

"U proteklih desetak godina nije bilo masovnog trovanja ljudi kada govorimo o trihineli, kao što je bilo prije 15-20 godina", rekao je Bošković.

Kako Bošković dodaje, uprkos tome, potrebno je da se konstantno i preventivno vrše pregledi mesa.

"Iako nema mnogo zaraženih trihinelom, ne znači da bolest ne postoji i ne treba se opuštati. Treba raditi preventivne preglede, pogotovo kako je sad vrijeme svinjokolja, a dolaze nam i božićni praznici", rekao je Bošković.

Inače, ovih dana su u Palama evidentirana tri pozitivna slučaja na trihinelu, ali nisu u pitanju domaće svinje.

"Na području opštine Pale zabilježili tri pozitivna slučaja na trihinelu, ali ne kod domaćih svinja, već kod divljih", rekao je Branislav Galić, direktor Veterinarske stanice "Zoovet" iz Pala.

Prema njegovim riječima, zakonska je obaveza da sve meso koje ide za javnu potrošnju bude pregledano, pogotovo zato što lovci znaju dijeliti lovinu na više dijelova.

"Prije deset godina lovci su podijelili nepregledano meso pa je došlo do zaraze kod više porodica", rekao je Galić.

Inače, analiza mesa domaćih svinja košta 10 KM, a divljih 28 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije