Društvo

Testirano 205 osoba u Kantonu Sarajevo, u samoizolaciji 1.880 ljudi

Testirano 205 osoba u Kantonu Sarajevo, u samoizolaciji 1.880 ljudi
Foto: Tanjug/AP | Testirano 205 osoba u Kantonu Sarajevo, u samoizolaciji 1.880 ljudi

SARAJEVO - U Kantonu Sarajevo do sada je testirano 205 osoba, a u samoizolaciji je 1.880 ljudi.

Ovo je kazala Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo i epidemiolog.

Istakla je da je u Kantonu Sarajevo trenutno otvoreno devet klastera i da se oni najvećim dijelom vežu za događaj u Konjicu od 11. marta.

"Klaster koji sam ranije spominjala, a koji je vezan za događaj koji je sredinom marta održan u KS, i taj klaster je vezan za Konjic. Taj događaj je tematska sjednica Vlade FBiH koja je održana 16. marta u Sarajevu i sve osobe koje su pozitivne i njihovi prvi kontakti su pod nadzorom", rekla je Pilav.

Jedan od klastera je i privatna agencija u kojoj je radila žena koja je preminula prošle sedmice. Taj klaster je otvoren 24. marta i sve osobe koje se dovode u vezu s njim je pod nadzorom. Cijela porodica preminule žene je u kućnoj izolaciji.

"Epidemiološka situacija je pod nadzorom. Studenti koji su u Studentskom domu Bjelave, njih 18, su dobrog stanja i bit će pod nadzorom 28 dana", kazala je Pilav.

Istakla je da je Krizni štab KS nakon sjednice Vlade FBiH donio naredbu da Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" izvrši procjenu kapaciteta u cilju suzbijanja korona virusa i ukoliko je neophodno angažuje dodatne resurse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije