Društvo

Todorović: Očekivali smo rast broja oboljelih u oktobru

Todorović: Očekivali smo rast broja oboljelih u oktobru
Foto: Srna/Arhiva | Todorović: Očekivali smo rast broja oboljelih u oktobru

BANJALUKA - Ranije smo predviđali i očekivali da će oktobar biti ključan mjesec kada će doći do povećanja broja oboljelih od virusa korona, jer u tom mjesecu uobičajeno bude veći broj osoba s akutnim respiratornim tegobama, rekla je za "Nezavisne" Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka.

Dodala je da je više razloga zašto ovaj grad, ali i cijela BiH već sedmicama bilježi povećan broj zaraženih kovidom-19.

"U septembru su počele s radom škole, gradski prevoz je počeo da vozi redovnim voznim redom, takođe su veće migracije građana na dnevnom nivou u Banjaluku, kao najvećem gradu u RS", rekla je Todorovićeva.

Istakla je da su se u Domu zdravlja Banjaluka već ranije počeli pripremati za ovaj scenario i to na način da će u Docu biti otvorena kovid ambulanta, koja će se bazirati na liječenju samo osoba zaraženih virusom korona.

"Već smo započeli nadzor nad oboljelim od gripa ili oboljenjima sličnim gripu i o tome izvještavamo Institut za javno zdravstvo RS, kao što radimo svake godine", kazala je Todorovićeva.

Dodala je da se pojedini građani ne pridržavaju mjera, ne nose masku, borave u zatvorenom prostoru duži vremenski period, a neki od građana ne vjeruju da postoji virus.

"S druge strane imamo građane koji vjeruju da postoji, misle da će ovaj virus kod njih proći sa blažom kliničkom slikom, a ima građana koji se ne javljaju doktoru s respiratornim tegobama, samim tim nemamo ni nadzor nad takvim građanima i ne možemo spriječiti širenje virusa stavljanjem osobe u izolaciju. Sve te činjenice doprinose većem širenju virusa", navela je Todorovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije