Društvo

Traganje za nestalima u ratu sporo, bol porodica ne jenjava

Traganje za nestalima u ratu sporo, bol porodica ne jenjava
Foto: Srna | Traganje za nestalima u ratu sporo, bol porodica ne jenjava

BANJALUKA, PETROVO - Ukoliko se proces traženja nestalih nastavi trenutnom dinamikom, biće potrebno još pola vijeka da svi vojnici, civili i pripadnici MUP-a, njih 1.670 kojima se gubi svaki trag, budu dostojanstveno sahranjeni, a porodice nestalih i nadležne institucije smatraju da je za to zaslužan Institut za traženje nestalih BiH, poručeno je u petak s Ozrena.

Iako traženje nestalih ne daje željene rezultate skoro četvrt vijeka nakon rata, Raduška Pavlović iz Vozuće nada se da će dok je živa pronaći sina Slađana (21), koji je nestao u septembru 1995. godine.

"Imam želju da ga sahranim. Uzdam se da ću ga naći, lakše bi mi bilo kada bih ga našla, da mu svijeću upalim i odem na grob", priča kroz suze Pavlovićeva.

Oca i brata Gojka i Dragana Stanišića iz Sarajeva više od 27 godina traži Milka Kokot.

"Poslije rođenja sina 1992. počela sam da tragam za njima. I od tada tragam, bezuspješno. Vjerujem u sve ljude dobre volje da će da pomognu i da se sažale ovim porodicama koje još traže", rekla je Kokotova.

Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, izjavio je da je proteklih deset godina, od kada je Institut ustanovljen, učinjeno vrlo malo, o čemu govori i činjenica da posljednjih godina uglavnom bude identifikovano i pronađeno 13 do 14 lica godišnje.

"Najviše je bilo 2015. godine - 33 nestalih, dakle veoma mali broj i sigurno da ne možemo da budemo zadovoljni takvom dinamikom", izjavio je Milunović, koji je  na Ozrenu u blizini manastira svetog Nikole prisustvovao parastosu povodom obilježavanja 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih lica, koji institucije RS godinama obilježavaju na ovoj lokaciji, jer je najveći broj onih za kojima se traga nestao u jesen 1995. godine na ozrenskim ratištima.

Veljko Lazić, zamjenik predsjednika Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS, smatra da će se proces traženja nestalih pokrenuti s mrtve tačke kada bude formiran novi Savjet ministara BiH.

"Mi imamo dva prijedloga - ili da se izvrši revizija Instituta ili da se rasformira i da se ide na entitetsko traženje nestalih, kao što je bilo prije 1. januara 2008. Mislim da ćemo to uspjeti jer ćemo tražiti od predsjedavajućeg Savjeta ministara da RS više ne finansira onih 33 odsto Instituta, nego ćemo mi sa tih 33 odsto sredstava obezbijediti da radi naš operativni tim", kazao je Lazić.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Radomir Graonić izjavio je u petak da je proces traženja nestalih Srba u zastoju.

"Institut za nestala lica BiH nije opravdao razloge svog osnivanja, jer je proces traženja nestalih duboko humano pitanje", rekao je Graonić nakon polaganja vijenaca na spomen-kosturnicu u Banjaluci.

Predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije Republike Srpske Zoran Vidić rekao je da Srpska još traga za 1.660 lica, od čega 814 boraca i 846 civila.

"Prošle godine smo pomenuli iste ove brojeve, a to znači da proces traženja nestalih Srba stoji", ukazao je Vidić.

U Bosni Hercegovini, 24 godine nakon rata, članovi porodica više od 7.000 nestalih osoba i danas žive u agoniji, jer ne znaju šta se dogodilo ni gdje se nalaze posmrtni ostaci njihovih voljenih, rečeno je tokom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba koje je u petak ispred Parlamentarne skupštine BiH organizovala Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije