Društvo

Tri doma zdravlja u RS dobila negativno mišljenje revizora

Tri doma zdravlja u RS dobila negativno mišljenje revizora
Foto: N.N. | Tri doma zdravlja u RS dobila negativno mišljenje revizora
Bojana Živanić

​BANJALUKA - Prema objavljenim revizorskim izvještajima Glavne službe za reviziju RS, od četiri revidirana, negativno mišljenje o finansijskim izvještajima za prošlu godinu dobila su tri doma zdravlja u RS.

"Negativno mišljenje o finansijskim izvještajima i usklađenosti dobio je Dom zdravlja Teslić, dok su negativno mišljenje o finansijskim izvještajima i mišljenje s rezervom o usklađenosti dobili domovi zdravlja u Modriči i Ugljeviku", stoji u reviziji.

Prema ovim podacima, od četiri revidirane zdravstvene ustanove pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima dobio je samo Dom zdravlja u Mrkonjić Gradu, a što se tiče usklađenosti, ovaj dom je dobio mišljenje s rezervom.

"U ovom domu zdravlja su pogrešno iskazani troškovi poreza u iznosu od 102.444 KM, po osnovu pogrešno evidentiranog poreza na dodatu vrijednost u iznosu od 92.753 KM", stoji u revizorskom izvještaju za Dom zdravlja u Tesliću.

Kada je u pitanju izvještaj o reviziji usklađenosti, za koji je Dom zdravlja u Tesliću takođe dobio negativno mišljenje, između ostalog se navodi da isplate naknada za službena putovanja nisu vršene u skladu s odredbama uredbe.

"Oslobađanje od participacije je vršeno za zaposlene u Domu zdravlja, a za članove njihove uže porodice odobravano je 50 odsto popusta, iako ne pripadaju kategorijama lica oslobođenih od participacije", stoji u izvještaju.

Đurađ Trivunović, direktor Doma zdravlja "Sveti Sava" Teslić, rekao je da su nakon kontrole utvrđene određene nepravilnosti.

"Po mom mišljenju, a i po mišljenju revizora, nepravilnostima su najviše doprinijeli nezavršeni poslovi i sprovođenje javnih nabavki, gdje su oni utvrdili da je 90 odsto nabavki u finansijskom smislu sprovedeno direktnim sporazumima i da je bilo drugih nepravilnosti, cijepanja ponuda, odnosno javnih nabavki", kazao je Trivunović.

Dodao je da su dobili plan mjera koje je utvrdila revizija, kao i preporuka, te bi u narednom periodu trebalo da otklone sve nepravilnosti.

Kada je u pitanju JZU Dom zdravlja u Ugljeviku, osnov za negativno mišljenje o finansijskom izvještaju je, između ostalog, dat zbog precijenjenih ukupnih rashoda.

"Ukupni rashodi precijenjeni su za iznos od 85.905 KM, po osnovu pogrešno iskazanih finansijskih rashoda", istaknuto je u izvještaju.

U revizorskom izvještaju za Dom zdravlja u Modriči stoji da su zbog pogrešne klasifikacije ostali poslovni prihodi precijenjeni za 738.963 KM, a potcijenjeni su prihodi od prodaje učinaka na domaćem tržištu u iznosu od 665.883.

Kako je istaknuto u izvještaju, rashodi kamata su precijenjeni za iznos od 319.521 KM zbog pogrešne klasifikacije.

"Zbog neevidentiranih obaveza po osnovu reprogramiranih poreza i doprinosa gubitak iznad visine kapitala potcijenjen je u najmanjem iznosu od 2.451.437 maraka", naglašeno je u izvještaju.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije