Društvo

Tužilaštvo KS provjerava spornu nabavku respiratora u Federaciji BiH

Tužilaštvo KS provjerava spornu nabavku respiratora u Federaciji BiH
Foto: Ilustracija | Tužilaštvo KS provjerava spornu nabavku respiratora u Federaciji BiH

SARAJEVO - Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je dva predmeta za provjeru postupaka nabavki respiratora i testova za virus korona Vlade Federacije BiH.

Ovo je za Klix.ba potvrdila portparolka Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić.

"Nakon medijskih tekstova Tužilaštvo KS provjerava postupak nabavke testova i respiratora, a sve kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela", kazala nam je Bavčić.

Naime, poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" d.o.o. iz Srebrenice uvoznik je respiratora iz Kine za Vladu Federacije BiH. Osim što je riječ o firmi koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća te je samim time i vema čudno što je angažovana za te svrhe, ono što je posebno privuklo pažnju je i cijena uvezene opreme, piše Klix.ba.

Vrijednost ugovora od 10,5 miliona KM za nabavku stotinu respiratora dodijeljen je upravo navedenoj firmi koja je u vlasništvu Fikreta Hodžića, TV voditelja. Prvih 80 respiratora od ukupno 100 koji su stigli iz Kine juče je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao premijer FBiH Fadil Novalić.

Takođe, u ovom postupku ključnu riječ vodio je Federalni štab civilne zaštite koji na više upita medija u posljednjim sedmicama nije pojasnio uslove niti način odabira uvoznika. Iz Federalnog ministarstva zdravstva su jednom prilikom kazali da su oni samo izrazili potrebu te da nisu učestvovali u daljnjem procesu, podsjeća Klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije